Na
szybko - tu jest w wersji jarskiej ale można dołożyć mięso.
Czas
:30 minut
Składniki
:
20
dag ugotowanego makaronu Udon ( lub odpowiednio ugotować 2 porcje suchego )
1/2
papryki czerwonej
1/2
papryki zielonej
1/2
szklanki ( pół puszki średniej lub cała mała ) pędów bambusa ( krojonych w
słupki )
1
marchew
1
por ( biała część )
2
łyżki utartej na grubych oczkach tarki jarzynowej białej rzodkwi ( lub
rzodkiewki )
sos
chili słodko-kwaśny ( Tao-Tao )
sos
chili z ananasem ( Tao-Tao )
sos
sojowy
2
łyżeczki koncentratu pomidorowego
pieprz
czarny grubo mielony
cukier
trzcinowy
1/2
łyżeczki utartego świeżego imbiru ( lub zamiennie mielony )
4
łyżki oleju z pestek winogron
1
łyżeczka mąki ziemniaczanej
3
łyżki pokrojonego drobnego szczypioru
1
szklanka wody
Pokroić
warzywa - marchew w cienkie słupki , papryki w paseczki, por w pól plasterki.
Odsączyć bambus . W woku rozgrzać olej i wrzucić warzywa . Smażyć mieszając 10
minut. Dodać imbir .Wlać wodę i dusić na małym gazie 15 minut. Doprawić
koncentratem , sosem chili słodko-kwaśnym , sosem chili z ananasem , pieprzem ,
cukrem , sosem sojowym .Dusić jeszcze 5
minut . Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody , wlać
do sosu i zagotować .
Makaron
Udon wrzucić na 5 minut na wrzątek ( lub ugotować wg podanego na opakowaniu
przepisu ) .Odcedzić . Ułożyć w miseczce lub na talerzu.
Polać sosem . Posypać
szczypiorem.
Można
razem z sosem podać usmażoną pokrojoną w paseczki doprawioną na ostro pierś z
kurczaka , schab lub małe pulpeciki .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz