niedziela, 9 września 2012

Babka wielkanocna cytrynowo-kakaowa


Prosta , bardzo smaczna babka . Dekoracyjna. Nie lubię piec - ale jak mus to mus .Babka na Wielkanoc musi być .


Czas : 1 godzina 20 minut

Składniki : 1/2 kostki masła
                   1/2 szklanki cukru
                  2 łyżki kwaśnej śmietany ekologicznej
                  1 ¼  szklanki mąki
                 ¼  szklanki mąki ziemniaczanej
                  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
                  cukier waniliowy
                  1 łyżka kakao
                  2 jajka bio ekologiczne
½ łyżeczki otartej skórki cytrynowej
aromat cytrynowy
2 gotowe polewy czekoladowe ( ja użyłam  polewy z białek i czarnej czekolady w jednej – tej co trzeba ją wsadzić do gorącej wody by się rozpuściła )
kilka łyżek lukru seledynowego ( z cukru pudru , soku z cytryny z barwnikiem spożywczym )
drobne dodatki dekoracyjne
1 łyżka masła
bułka tarta

                 

Wymieszać i utrzeć wszystkie składniki prócz kakao. Z ciasta odjąć 1/3 i dosypać do niej kakao. Dobrze wymieszać . Do białej części masy dodać skórkę cytrynową i aromat cytrynowy do smaku  . Formę do babki ( z kominkiem ) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą . Włożyć białą masę , a na wierzch kakaową . Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 45 minut ( sprawdzić patyczkiem czy ciasto już się upiekło i patyczek po wyjęciu jest suchy )
Wyjąć z piekarnika. Poczekać , aż ostygnie i wyjąć z formy.
Zagrzać polewy w wodzie by się zrobiły płynne .
Polewać ciasto tak by utworzyły się spływające ,, języki „ a pomiędzy nimi  zrobić zielone prążki z cytrynowego lukru - na płynną polewę posypać dekoracje ( wiórki , orzechy pokruszone itp. ) .
Wstawić do lodówki by polewy i lukier zastygły .

Ja użyłam do dekoracji złotych perełek o smaku cytrynowym , słonecznika w kolorowej polewie czekoladowej i różyczek z opłatka czekoladowego .

Lukier zrobiłam z ¼ szklanki cukru pudru, 2 łyżeczek cytrynówki i soku z cytryny ( dałam na oko ale było tak jakoś z 3 łyżki ) + kilka kropli zielonego barwnika do żywności .Utarłam mikserem .
Z tej porcji wychodzi mała babka .

Brak komentarzy: