Prosta , bardzo smaczna babka .
Dekoracyjna. Nie lubię piec - ale jak mus to mus .Babka na Wielkanoc musi być .
Czas : 1 godzina 20 minut
Składniki : 1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
ekologicznej
1 ¼ szklanki mąki
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do
pieczenia
cukier waniliowy
1 łyżka kakao
2 jajka bio ekologiczne
½ łyżeczki otartej skórki
cytrynowej
aromat cytrynowy
2 gotowe polewy czekoladowe ( ja
użyłam polewy z białek i czarnej
czekolady w jednej – tej co trzeba ją wsadzić do gorącej wody by się rozpuściła
)
kilka łyżek lukru seledynowego (
z cukru pudru , soku z cytryny z barwnikiem spożywczym )
drobne dodatki dekoracyjne
1 łyżka masła
bułka tarta
Wymieszać i utrzeć wszystkie
składniki prócz kakao. Z ciasta odjąć 1/3 i dosypać do niej kakao. Dobrze
wymieszać . Do białej części masy dodać skórkę cytrynową i aromat cytrynowy do
smaku . Formę do babki ( z kominkiem )
wysmarować masłem i wysypać bułką tartą . Włożyć białą masę , a na wierzch
kakaową . Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 45 minut (
sprawdzić patyczkiem czy ciasto już się upiekło i patyczek po wyjęciu jest
suchy )
Wyjąć z piekarnika. Poczekać ,
aż ostygnie i wyjąć z formy.
Zagrzać polewy w wodzie by się
zrobiły płynne .
Polewać ciasto tak by utworzyły
się spływające ,, języki „ a pomiędzy nimi
zrobić zielone prążki z cytrynowego lukru - na płynną polewę posypać
dekoracje ( wiórki , orzechy pokruszone itp. ) .
Wstawić do lodówki by polewy i
lukier zastygły .
Ja użyłam do dekoracji złotych
perełek o smaku cytrynowym , słonecznika w kolorowej polewie czekoladowej i
różyczek z opłatka czekoladowego .
Lukier zrobiłam z ¼ szklanki
cukru pudru, 2 łyżeczek cytrynówki i soku z cytryny ( dałam na oko ale było tak
jakoś z 3 łyżki ) + kilka kropli zielonego barwnika do żywności .Utarłam
mikserem .
Z tej porcji wychodzi mała
babka .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz