Najchętniej
robię z indyczego mięsa . Kupuję kawałek piersi z indyka i mielę. Potem robię
proste klopsiki ( małe) - obsmażam je i wkładam w sosy w których się duszą .Sosy
różne . Dodatki różna . Podaję z ryżem kluskami , kaszami lub makaronem .
Jesienią
królują sosy typu co z warzyw jest w lodówce.
Czas
: 1 godzina
Składniki:
25
dag piersi z indyka
1
jajko
5
łyżek bułki tartej ( normalne nie z czubkiem ) *
2
łyżki mleka
sól
pieprz
czarny mielony
szczypta
mielonej papryki
mąka
do obtoczenia klopsików
1/4
czerwonej papryki
1/4
żółtej papryki
1
cebula
1
ogórek
2
ząbki czosnku
1 mała
marchewka
kawałek
selera ( połowa marchewki)
3
łyżki pokrojonej natki pietruszki
1
duży pomidor ( Lima lub inny mięsisty)
4
łyżki oleju z pestek winogron
1
łyżka masła
szczypta
cukru brązowego
1
łyżka zielonej czubrycy
2
listki maggi ogrodowego
Zaczynamy
od zrobienia sosu .Obrać i umyć warzywa
( ogórek zostawić ze skórką ). Pokroić :
-cebulę
w drobną kostkę
-pomidor
w kostkę
-papryki
w cienkie krótkie paseczki
-ogórek przekroić na pół usunąć nadmiar pestek i pokroić w kostkę
-czosnek
rozetrzeć na miazgę ze szczyptą soli
-marchew
i seler utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej
Rozgrzać
na patelni olej ( 2 łyżki ). Wrzucić
marchew, seler i cebulę . Smażyć
mieszając 5 minut. Dołożyć pomidora , ogórek i paprykę . Smażyć kolejne 5
minut. Podlać szklanką wody . Dorzucić czosnek , listki maggi , połowę natki
pietruszki, łyżkę czubrycy , 1 łyżeczkę mielonej papryki , szczyptę mielonego
pieprzu, szczyptę soli, łyżeczkę cukru.
Przełożyć do garnka i dusić na małym
gazie .
Zmielić
mięso z indyka .Dodać jajko, bułkę tartą , 1/4 natki pietruszki, mleko,
szczyptę mielonej papryki, szczyptę pieprzu i soli. Wyrobić mięso bardzo
dokładnie .Uformować klopsiki wielkości dużego orzecha włoskiego . Oprószyć
mąką .Usmażyć na pozostałej oliwie z masłem.
Przełożyć
do garnka z sosem i dusić na małym gazie 30 minut.
Doprawić sos do smaku.
Ja
podałam z ryżem na sypko posypane resztą natki.
*
Ilość bułki tartej zależy od wielkości jajka . Ja zaczynam od dodania 3 łyżek a
potem dosypuję po 1 aż masa mięsna będzie na tyle gęsta , że da się formować
klopsiki.
1 komentarz:
Mmmm... uwielbiam klopsiki :)
Prześlij komentarz