niedziela, 9 września 2012

Klopsiki w warzywnym sosie


Najchętniej robię z indyczego mięsa . Kupuję kawałek piersi z indyka i mielę. Potem robię proste klopsiki ( małe) - obsmażam je i wkładam w sosy w których się duszą .Sosy różne . Dodatki różna . Podaję z ryżem kluskami , kaszami lub makaronem .
Jesienią królują sosy typu co z warzyw jest w lodówce.



Czas : 1 godzina

Składniki:

25 dag piersi z indyka
1 jajko
5 łyżek bułki tartej ( normalne nie z czubkiem ) *
2 łyżki mleka
sól
pieprz czarny mielony
szczypta mielonej papryki
mąka do obtoczenia klopsików
1/4 czerwonej papryki
1/4 żółtej papryki
1 cebula
1 ogórek
2 ząbki czosnku
1 mała marchewka
kawałek selera ( połowa marchewki)
3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
1 duży pomidor ( Lima lub inny mięsisty)
4 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżka masła
szczypta cukru brązowego
1 łyżka zielonej czubrycy
2 listki maggi ogrodowego

Zaczynamy od zrobienia sosu .Obrać i umyć warzywa  ( ogórek zostawić ze skórką ). Pokroić :
-cebulę w drobną kostkę
-pomidor w kostkę
-papryki w cienkie krótkie paseczki
-ogórek  przekroić na pół  usunąć nadmiar pestek i pokroić w kostkę
-czosnek rozetrzeć na miazgę ze szczyptą soli
-marchew i seler utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej

Rozgrzać na patelni olej  ( 2 łyżki ). Wrzucić marchew, seler  i cebulę . Smażyć mieszając 5 minut. Dołożyć pomidora , ogórek i paprykę . Smażyć kolejne 5 minut. Podlać szklanką wody . Dorzucić czosnek , listki maggi , połowę natki pietruszki, łyżkę czubrycy , 1 łyżeczkę mielonej papryki , szczyptę mielonego pieprzu, szczyptę soli, łyżeczkę cukru. 


Przełożyć do garnka i dusić na małym gazie .

Zmielić mięso z indyka .Dodać jajko, bułkę tartą , 1/4 natki pietruszki, mleko, szczyptę mielonej papryki, szczyptę pieprzu i soli. Wyrobić mięso bardzo dokładnie .Uformować klopsiki wielkości dużego orzecha włoskiego . Oprószyć mąką .Usmażyć na pozostałej oliwie z masłem.


Przełożyć do garnka z sosem i dusić na małym gazie 30 minut. 


Doprawić sos do smaku.



Ja podałam z ryżem na sypko posypane resztą natki.
* Ilość bułki tartej zależy od wielkości jajka . Ja zaczynam od dodania 3 łyżek a potem dosypuję po 1 aż masa mięsna będzie na tyle gęsta , że da się formować klopsiki.

1 komentarz:

shinju pisze...

Mmmm... uwielbiam klopsiki :)