Mega
pieróg z włoskim smakiem .
Czas
: 45 minut
Składniki
:
1
gotowe ciasto drożdżowe ( użyłam kupne Henglein ,,Spód do pizzy - surowy "
40 dag )
25
dag mięsa mielonego,
1
duża cebula,
1/2
czerwonej cebuli,
1/2
szklanki pokrojonej natki pietruszki
zioła
( świeże lub suszone takie jak do pizzy : oregano, tymianek, bazylia, czosnek )
10
dag sera żółtego do zapiekanek ( ja użyłam utartego Chedara )
10
dag odsączonej i pokrojonej w kosteczkę Fety ( wolę Fetę od Mozzarelli )
3
łyżki oleju,
1 żółtko
,
ketchup
Rozłożyć
ciasto na papierze do pieczenia. Posmarować delikatnie ketchupem ( użyłam Sos
Chilli Kielecki ).Posypać ziołami.
Na
patelni rozgrzać olej i zeszklić pokrojoną w ,, piórka "cebulę. Potem
dołożyć na patelnię mięso i smażyć aż się zrumieni. Dosypać pokrojoną w drobną
kosteczkę paprykę i natkę pietruszki . Doprawić do smaku pieprzem , solą i
ziołami. Zdjąć z patelni i ostudzić .
Wyłożyć
farsz na połówkę ciasta ( tak po środku ).Położyć na wierzch sery .Zagiąć
ciasto. Docisnąć brzegi. ( Ja przycięłam brzegi tak by utworzyć kształtu
pieroga ). Posmarować ciasto z wierzchu roztrzepanym żółtkiem. Blachę wyłożyć papierem
do pieczenia. Ułożyć na nim Calzone .
Piekarnik
rozgrzać do 180 * C .Wsadzić calzone do wygrzanego piekarnika i piec przez ok 20 minut .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz