Nie
skorzystać w sezonie z możliwości zrobienia pstrąga z kurkami to by była
zbrodnia ( po sezonie tez można robić - przecież po to mrożę całe kurki w maśle
a masło kurkowe).
Proste
danie - a smak nie do opisania .Warto się skusić i porozpieszczać się z racji ,,piątkowych przyzwyczajeń".
Już
tłumaczę o co chodzi z tymi ,,piątkowymi przyzwyczajeniami". Po prostu
kiedyś u mnie w rodzinie pewnie z powodów przekonań religijnych Prababci i Babci - Dziadek miał swoje zdanie ale to nie On
gotował :) . W każdym razie w piątki na obiad zawsze była ryba ( pomijając to ,
że ryba była na stole bardzo często - do przejedzenia bo Dziadek i Tata
namiętnie wędkowali ).W każdym razie tak mi to weszło w krew , że nawet by mi
do głowy nie przyszło by nie zrobić w piątek ryby .A , że rybki zdrowe są i
smaczne to nie mam zamiaru przyzwyczajenia zmieniać .
Czas
: 1 godzina
Składniki:
2
porcje filetu z pstrąga
pół
cytryny
1
krążek masła kurkowego *
garść
świeżych kurek lub 1/2 szklanki kurek smażonych na maśle mrożonych **
olej
z pestek winogron
sól
pieprz
mielony
mąka
do oprószenia
koper
do posypania
Filet
z pstrąga umyć i osuszyć. Ułożyć w pojemniku i zalać 1/4 szklanki oleju
zmieszanego z sokiem z połowy cytryny . Posypać szczyptą mielonego pieprzu. Zostawić
na pół godziny.
Jeśli
używamy świeżych kurek to oczyścić je i przekroić większe. Rozgrzać 2 łyżki
masła i wrzucić na nie kurki. Smażyć aż odparuje sos który się wydzieli w
pierwszej fazie smażenia . Dorzucić krążek masła kurkowego i posypać pokrojonym
koprem. Osolić i posypać mielonym
pieprzem do smaku.
Pstrąga
wyjąć i osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Osolić .
Oprószyć mąką.
Smażyć na rumiano z obu stron .
Podawać
obkładając smażonymi kurkami i polewając masłem kurkowym . Proponuję podać do
tego ziemniaki puree .
*
masło kurkowe robię z podsmażonych na maśle kurek , zmielonych , ostudzonych i
utartych z zimnym masłem , a potem zamrożonych .Aromatyzuje one potrawy i można
z niego zrobić tłuszcz do polania potrawy lub sos
**
jeśli używamy mrożonych kurek duszonych w maśle to podgrzewamy tylko porcje
takich kurek razem z masłem kurkowym , lekko je soląc i posypując pieprzem i
pokrojonym koprem do smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz