Uwielbiamy
tajskie smaczki- dziś domowa wersja curry .
Czas
: 45 minut
Składniki
:
2
pojedyncze piersi z kurczaka
1
duża cebula cukrowa
1/2
świeżego ananasa
1/2
szklanki groszku konserwowego
1/2
szklanki mleka kokosowego
1/2
szklanki bulionu drobiowego
2
łyżeczki zielonej pasty curry
mały
kawałeczek suszonego galangalu
mały
kawałek suszonego tamaryndowca
3
łyżki sosu chili ostrego
2
ząbki czosnku
4
łyżki oleju
pieprz
kolorowy grubo mielony
szczypta
kurkumy
szczypta
curry w proszku
natka
pietruszki
Kurczaka
pokroić w kostkę .Skropić olejem . Natrzeć zieloną pastą curry, łyżeczką sosu
chili i szczyptą mielonego pieprzu .W woku rozgrzać olej i wrzucić kurczaka .
Smażyć mieszając . Dodać pokrojoną bardzo drobno cebulę i zmiażdżone ząbki
czosnku. Chwilę obsmażać . Zalać bulionem i mlekiem kokosowym . Dołożyć
pokrojonego w kostkę ( obranego ze skórki i pozbawionego włóknistego środka
ananasa, galangal, tamaryndowiec .Dusić 20 minut . Doprawić sosem chili, curry,
kurkumą , pieprzem . Wrzucić odsączony groszek i natkę pietruszki .Zamieszać .
Podawać
z ryżem na sypko , makaronem ryżowym lub plackami typu chappati.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz