Jak
kupowałam żeberka ( krótkie paski ) to okazało się, że końcówka paska to w
zasadzie czyste chude mięso bez kości - akurat na zupę i potem sztukamięs.
A ,
że od dawna ,, chodzi" za mną taka mocna pomidorówka postanowiłam połączyć
te dwie potrawy. Ta pomidorówka odbiega od innych w zasadzie tylko tym , że
koncentrat pomidorowy jest smażony na maśle na bardzo małym gazie by wydobyć z
niego wszystkie aromaty , a dopiero potem rozprowadzany ugotowanym i
przecedzonym wywarem. Niby drobiazg a smak jest zdecydowanie lepszy.
Czas
: 1,5 godziny
Składniki:
25
dag żeberek ( ja użyłam prawie bez kości by potem użyć je na II Danie )
2
duże marchewki
1
duża pietruszka
kawałek
selera wielkości pietruszki
1/2
cebuli dużej ( lub 1 mała )
1/3
białej części pora
2
małe listki laurowe
3
ziela angielskie
2
liście maggi ogrodowego
1/3
łyżeczki soli
5
szklanek wody
2
łyżki masła
15-18
dag koncentratu pomidorowego 30% ( ja dałam cały słoiczek 18 dag )
szczypta
cukru
maggi
w płynie do doprawienia
natka
pietruszki do posypania
Oczyścić
z błon mięso , umyć. Warzywa obrać, umyć , przekroić na poręczne kawałki.
Umieścić mięso , warzywa , przyprawy ( liście laurowe, ziele angielskie, liście
maggi )w garnku. Zalać wodą - osolić.
Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i
gotować na średnim gazie godzinę. Sprawdzić czy mięso jest miękkie - jeśli tak
wyjąć mięso i warzywa
wywar przecedzić.
W
drugim garnku o grubym dnie rozpuścić masło. Włożyć koncentrat i smażyć
mieszając dokładnie przez 5 minut. Rozprowadzić wywarem.
Zagotować. Doprawić do
smaku cukrem i maggi w płynie.
Podawać
z makaronem lub ryżem posypaną usiekaną natką pietruszki.
Można
dodać śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz