Kiedyś jadłam pośpieszny posiłek składający się z
ugotowanego ryżu wymieszanego z fasolką w sosie pomidorowym z puszki . I ku
mojemu zdziwieniu było to zupełnie jadalne . Postanowiłam pomysł wykorzystać
jako farsz do papryki.
Czas
: 1 godzina
Składniki:
4
średniej wielkości świeże papryki
20
dag ryżu( 2 woreczki)
1
duża cebula
3
łyżki oleju
1
puszka ( 400-425 g ) drobnej fasoli w sosie pomidorowym
pieprz
mielony
papryka
mielona
1/2
pęczka natki pietruszki
przyprawa
typu vegeta , jarzynka do wyboru
2
łyżki masła
1
łyżka mąki
1/2
szklanki słodkiej śmietanki
2,75
szklanki wody
zioła
suszone ( mogą być prowansalskie , greckie lub jakie lubimy ) do smaku
Papryki
umyć - ściąć górę , usunąć gniazda nasienne.
Pokroić
drobno cebulę . Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę.
Wsypać ryż i smażyć
mieszając przez 5 minut.
Dołożyć fasolkę w sosie i połowę pokrojonej natki.
Zalać wodą( 2 szklanki) i dusić mieszając aż ryż wchłonie cały płyn. Doprawić
do smaku mieloną papryką i pieprzem. Zdjąć z gazu i odstawić na 15 minut.
Napełnić papryki farszem i ułożyć w garnku do
gotowania na parze i gotować 20 minut.
W
małym garnku roztopić masło .Dodać 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego i chwilę
smażyć mieszając. Wsypać mąkę i wymieszać. Rozprowadzić wodą ( 3/4 szklanki) i
śmietanką . Doprawić cukrem i ziołami.
2 komentarze:
z fasola, to cos nowego dla mnie :)
Wyglądają świetnie. I pewnie też tak smakują :) Zapraszam do dodania przepisu do paprykowej akcji :)
Prześlij komentarz