Do robienia tych pierogów
wykorzystuję mięso drobiowe jakie
zostaje po ugotowaniu zupy ..
Czas :1 godzina
Składniki
1,5 szklanki mąki + mąka do
posypania tacki na której ułoży się pierogi
1 szklanka wrzącej wody
szczypta soli + sól do osolenia
wody do gotowania pierogów
1 szklanka ugotowanego mięsa drobiowego z zupy
2 cebule
Sól
Pieprz mielony
Przyprawa ,,Suszone pomidory z
bazylią i czosnkiem " Kamis
6 połówek suszonych pomidorów w
oleju
Oliwa
2 łyżki masła
-przygotować farsz mieszając
zmielone mięso z podsmażoną na złoto cebulką ( 1 sztuka ), pokrojonymi bardzo
drobno 3 suszonymi pomidorami . Doprawić przyprawą ,,Suszone pomidory " i
pieprzem .
-nastawić garnek z osoloną wodą
na gazie by się zagotowała .
-wsypać mąkę do miski , osolić
.Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać
ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się
gładkie i sprężyste .
-ciasto podzielić na 18 – 20
części
-każdy kawałek rozpłaszczać na
dłoni tak by uformował się placuszek średnicy szklanki
-na ciasto nakładać łyżeczkę
farszu i zlepiać pierożka
-układać na wysypanej mąka
tacce
-gotować w osolonym wrzątku 2
minuty od wypłynięcia.
Podawać polane usmażonymi na
złoto na maśle z olejem 2 cebulami ( pokrojonymi w piórka ) - posypane
pokrojonymi w paseczki pozostałymi suszonymi pomidorami .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz