Delikatne-
jesienne puree . Dynia wbrew obiegowej opinii nie musi być jadana na słodko.
Czas
: 40 minut
Składniki
:
4
średnie ziemniaki
kawałek
obranej i wypestkowanej dyni ( w proporcji 2:1 w stosunku do ziemniaków - dyni
mniej )
2
łyżki masła
4
łyżki słodkiej śmietanki
1
jajko
sól
biały
pieprz mielony
1/2
szklanki pokrojonej w paseczki zielonej części pora
2
łyżki oleju z pestek winogron
1
łyżka płynnego miodu
Obrane
i pokrojone ziemniaki gotować w osolonej wodzie. Po 15 minutach dołożyć
pokrojoną w kostkę dynię i ugotować wszystko do miękkości. Odcedzić. Dodać
masło i śmietankę . Utłuc na puree . Wymieszać . Doprawić do smaku pieprzem.
Na
patelni rozgrzać olej, wsypać por , polać miodem i smażyć mieszając by miód się
karmelizował na porze .
Do
puree ziemniaczanego dodać dobrze roztrzepane jajko , dobrze wymieszać i
przełożyć na druga ( suchą patelnię ). Smażyć mieszając aż jajko się zetnie a
masa zacznie przypominać dobrze usmażoną jajecznicę.
Podawać
obłożone karmelizowanym porem jako samodzielne danie lub dodatek do smażonych
mięs
Można
przygotować puree wcześniej i przed podaniem zmieszać z jajkiem i zasmażyć .
Karmelizowany
por też można zrobić wcześniej i przed podaniem podgrzać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz