Można podawać jako dodatek do
II dań ( drób, ryby, warzywa ), lub samodzielne danie wegetariańskie ( jeśli
użyje się do dotowania wywaru z warzyw ).
Czas ; 30 minut + 30 minut w cieple
Składniki :
2 łyżki masła
30 dag suchego ryżu
parabolicznego
Szczypta szafranu
W rondlu o grubym dnie
rozpuścić masło .Wsypać ryż i mieszając smażyć przez kilka minut. Zalać
bulionem i dodać szafran. Zmniejszyć gaz i dusić ryż pod przykryciem ( od czasu
do czasu mieszając ) aż wchłonie całkowicie płyn .Zawinąć garnek w koc (
wsadzić tak zawinięty w pościel ) i zostawić na 30 minut aż ryż zrobi się
sypki. Przed podaniem rozmieszać tak by ryż rozdzielił się na ziarenka .
Dzięki dodaniu szafranu ryż
nabiera pięknego złocistego koloru i lekko korzennego smaku ( proponuję
spróbować ugotować pierwszy raz ryż z minimalną ilością szafranu bo nie
wszystkim odpowiada jego smak )
2 komentarze:
Ciekawe, ale mało włoskie
Beatko - a czemu miał by być włoski ? Nie lubię risotto ( przez dodatek wina ) ale lubię ryż duszony na bulionie z szafranem i zapewniam Cię, ze absolutnie nie potrzebuje on akcentów włoskich - jest smaczny sam z siebie.
Prześlij komentarz