środa, 5 września 2012

Ziemniaki faszerowane mięsem i kurkami


Pracochłonne . Ale warte tego by je robić . Zapach duszących się ziemniaczków nie do opisania . Potrawa ta gości na naszym stole w wielu odmianach - z samym mięsem , z samymi świeżymi grzybami , z pieczarkami, z grzybami suszonymi . A , że jest sezon na kurki to warto i takie zrobić. Nie potrzeba ich wiele - dają aromat nawet jak ich się dorzuci kilka ( można w zimnie używać mrożonych).



Czas : 1 godzina

Składniki :

6 średnich ziemniaków
20 dag kawałek schabu bez kości ( lub inny kawałek chudej wieprzowiny)*
10 dag świeżych kurek **
1 średnia cebula
½ szklanki słodkiej  śmietanki 18 %
2 łyżki masła
3 łyżki oleju z pestek winogron
przyprawa do zup i sosów
sól
pieprz mielony
4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
1,5 szklanki wody

Zaczynamy od oczyszczenia , umycia i osuszenia kurek. Większe pokroić . Smażyć na maśle z łyżka oleju ( ok. 15 minut)aż odparuje z nich sok . Połowę kurek wyjąć z tłuszczu i odłożyć - resztę zmiksować z masłem na pastę ***
Zmielić mięso.
Cebulę pokroić drobno i usmażyć na złoto na oleju .
Wymieszać mięso ,połowę pasty z kurek, 2/3 natki pietruszki , 1/3 kurek zdjętych z patelni w całości - usiekanych by były drobniejsze , 4 łyżki wody. Wyrobić dokładnie. Doprawić solą , pieprzem i maggi w płynie.



Ziemniaki obrać . Umyć . Spody ziemniaków ściąć nożem na płasko . Od góry wydrążyć łyżeczką ( to co wydrążymy odłożyć - przyda się do sosu ).
W puste miejsca włożyć farsz .



Ziemniaki ułożyć w garnku o szerokim dnie . Pomiędzy nimi wsypać to co wydrążyliśmy z ziemniaków , wsypać odłożone kurki , resztę pasty kurkowej.
Zalać wodą i dusić na małym gazie 40 minut.



Dolać śmietankę . Dusić jeszcze 10 minut.


Doprawić sos .
Podawać posypane obficie natką pietruszki.

* Ja zmieliłam jeden spory kotlet schabowy ale można użyć mięsa od szynki , gulaszowego itp. - byle chude.
**W zimie można użyć kurki zamrożone ( smażone w maśle )
*** Można użyć w zimie mniej kurek ale za to masło kurkowe - to juz zależy od tego co mamy 

Brak komentarzy: