Pracochłonne . Ale warte tego by
je robić . Zapach duszących się ziemniaczków nie do opisania . Potrawa ta gości
na naszym stole w wielu odmianach - z samym mięsem , z samymi świeżymi grzybami
, z pieczarkami, z grzybami suszonymi . A , że jest sezon na kurki to warto i
takie zrobić. Nie potrzeba ich wiele - dają aromat nawet jak ich się dorzuci
kilka ( można w zimnie używać mrożonych).
Czas : 1 godzina
Składniki :
6 średnich ziemniaków
20 dag kawałek schabu bez kości ( lub inny kawałek chudej
wieprzowiny)*
10 dag świeżych kurek **
1 średnia cebula
½ szklanki słodkiej
śmietanki 18 %
2 łyżki masła
3 łyżki oleju z pestek winogron
przyprawa do zup i sosów
sól
pieprz mielony
4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
1,5 szklanki wody
Zaczynamy od oczyszczenia , umycia i osuszenia kurek.
Większe pokroić . Smażyć na maśle z łyżka oleju ( ok. 15 minut)aż odparuje z
nich sok . Połowę kurek wyjąć z tłuszczu i odłożyć - resztę zmiksować z masłem
na pastę ***
Zmielić mięso.
Cebulę pokroić drobno i usmażyć na złoto na oleju .
Wymieszać mięso ,połowę pasty z kurek, 2/3 natki
pietruszki , 1/3 kurek zdjętych z patelni w całości - usiekanych by były
drobniejsze , 4 łyżki wody. Wyrobić dokładnie. Doprawić solą , pieprzem i maggi
w płynie.
Ziemniaki obrać . Umyć . Spody ziemniaków ściąć nożem na
płasko . Od góry wydrążyć łyżeczką ( to co wydrążymy odłożyć - przyda się do
sosu ).
W puste miejsca włożyć farsz .
Ziemniaki ułożyć w garnku o szerokim dnie . Pomiędzy nimi
wsypać to co wydrążyliśmy z ziemniaków , wsypać odłożone kurki , resztę pasty
kurkowej.
Zalać wodą i dusić na małym gazie 40 minut.
Dolać śmietankę . Dusić jeszcze 10 minut.
Doprawić sos .
Podawać posypane obficie natką pietruszki.
* Ja zmieliłam jeden spory
kotlet schabowy ale można użyć mięsa od szynki , gulaszowego itp. - byle chude.
**W zimie można użyć kurki
zamrożone ( smażone w maśle )
*** Można użyć w zimie mniej
kurek ale za to masło kurkowe - to juz zależy od tego co mamy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz