Swego
czasu każda wyprawa na grzyby kończyła się tym , że większość Rodziny czyściła
i przetwarzała grzyby a ktoś gotował zupę z tych właśnie przyniesionych
grzybków. Była najsmaczniejsza pod słońcem ( tak jak rybna z ryb dopiero co
wyciągniętych z jeziora ).
Dziś
są to grzybki które ktoś mi przywiezie lub które kupię , ale nie mogę sobie
odmówić zrobienia choć raz w sezonie tego rarytasu.
Składniki:
30
dag świeżych grzybów ( mieszanka )
3
grzyby suszone
3
szklanki rosołu lub wywaru z warzyw ( ostatecznie z kostki)
1
marchew
4
ziemniaki
2
duże cebule
2
łyżki masła
1
łyżka oleju z pestek winogron
sól
pieprz
mielony
maggi
w płynie,
1/2
szklanki słodkiej śmietany
3
łyżki mąki
1/3
pęczka kopru ( ok. 1/2 szklanki pokrojonego)
Suszone
grzyby namoczyć w kilku łyżkach ciepłej wody , a potem pokroić w paseczki. Grzyby
dobrze oczyścić i pokroić .
Cebulę usiekać w drobną kostkę. W rondlu o grubym
dnie rozgrzać masło i olej i wrzucić cebulę. Smażyć mieszając aż cebula zrobi
się złota.
Dołożyć pokrojone grzyby i
dalej smażyć przez 15 minut. Grzyby zmiękną , a płyn częściowo odparuje.
Zalać
rosołem ( wywarem )- wrzucić pokrojone w kostkę obrane i umyte ziemniaki ,
marchewkę ( wycinam w ozdobne krążki), suszone grzyby.Gotować 40 minut pilnując
by płyn nie odparował za mocno ( w razie czego uzupełnić wrzątkiem).
Wsypać
3/4 pokrojonego koperku. Wymieszać.
Mąkę
rozrobić z zimna wodą , a potem odrobiną gorącej zupy i wlać do garnka.
Zagotować. Dolać śmietankę . Doprawić do smaku pieprzem , solą i maggi.
*
Pamiętajcie by zawsze tam gdzie smażycie cebulkę czy coś innego i na brzegach
patelni czy garnka karmelizują się cukry , lub osadza zbrązowiały sos to po
usmażeniu wlać tam odrobinę wody i zagotować pocierając w tych miejscach drewnianą
łyżką - a wywar dodać do potrawy bo to sama kwintesencja smaku .Tu nie musiałam
tego robić bo karmel z cebulki który osadził się na garnku jak wrzuciłam grzyby
rozpuścił się - a potem po dolaniu wody dokładnie spłukał i został w zupie .
Gdybym smażyła na patelni dodała bym go do zupy.
2 komentarze:
wygląda pysznie :) uwielbiam grzyby
Zupa rewelacyjna!
Prześlij komentarz