Jesienne smaki to śliwki i grzyby (
no parę innych rzeczy też) - ale szczególnie te mi w tej chwili co trochę ,,
wpadają do kuchni" .Dziś pora na kurczaka jako element głowny potrawy , a
dodatkiem będzie inspiracja angielską potrawą ,, Spiced oven- baked plums
".czyli po prostu pieczonymi śliwkami. Przerobiłam ją trochę tak , ze z
kategorii desery przeszła do Dodatki do
mięs i drobiu . Po prostu upiekłam je z pikantnymi przyprawami.
Czas : 1,5 godziny
Składniki:
2 górne udka ( oczywiście może być
więcej - ja robie na 2 osoby)
12 śliwek węgierek
3 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki papryki mielonej
słodkiej
1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
szczypta utartej gałki muszkatołowej
szczypta cynamonu
2 goździki
szczypta soli
6 łyżeczek brązowego cukru
trzcinowego
1/4 łyżeczki masła
1 szklanka wody
Umyć udka i osuszyć. Natrzeć pastą
zrobioną z łyżki oleju , mielonej papryki , pieprzu( odrobinę zostawić do
śliwek), szczypty soli , miodu. Zostawić na pół godziny.
W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju i
obsmażyć na nim na rumiano kurczaka .
Z umytych śliwek usunąć pestki i 4 sztuki
drobno pokroić .
Te pokrojone wrzucić razem z goździkami do garnka z kurczakiem
i zalać wodą. Lekko osolić . Dusić na małym gazie 45 minut pilnując by płyn za
mocno nie odparował. Na końcu kurczak ma być miękki a sos gęsty .Doprawić sos
do smaku ( można go przetrzeć na gładko).
Pozostałe śliwki ułożyć w
natłuszczonej masłem foremce do tart . Posypać szczyptą soli , pieprzu, utartej
gałki muszkatołowej , cynamonu . Na każdą śliwkę wsypać po pół łyżeczki cukru.
Zapiekać w temperaturze 190 *C przez 20 minut .Wyjąć - odstawić by ostygły (
mają być letnie ).
Podawać udka z ryżem lub makaronem
obkładając śliwkami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz