niedziela, 23 września 2012

Kurczak i pieczone śliwki


Jesienne smaki to śliwki i grzyby ( no parę innych rzeczy też) - ale szczególnie te mi w tej chwili co trochę ,, wpadają do kuchni" .Dziś pora na kurczaka jako element głowny potrawy , a dodatkiem będzie inspiracja angielską potrawą ,, Spiced oven- baked plums ".czyli po prostu pieczonymi śliwkami. Przerobiłam ją trochę tak , ze z kategorii desery przeszła do  Dodatki do mięs i drobiu . Po prostu upiekłam je z pikantnymi przyprawami.


Czas : 1,5 godziny

Składniki:

2 górne udka ( oczywiście może być więcej - ja robie na 2 osoby)
12 śliwek węgierek
3 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
szczypta utartej gałki muszkatołowej
szczypta cynamonu
2 goździki
szczypta soli
6 łyżeczek brązowego cukru trzcinowego
1/4 łyżeczki masła
1 szklanka wody

Umyć udka i osuszyć. Natrzeć pastą zrobioną z łyżki oleju , mielonej papryki , pieprzu( odrobinę zostawić do śliwek), szczypty soli , miodu. Zostawić na pół godziny.


W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju i obsmażyć na nim na rumiano kurczaka . 


Z umytych śliwek usunąć pestki i 4 sztuki drobno pokroić . 


Te pokrojone wrzucić razem z goździkami do garnka z kurczakiem i zalać wodą. Lekko osolić . Dusić na małym gazie 45 minut pilnując by płyn za mocno nie odparował. Na końcu kurczak ma być miękki a sos gęsty .Doprawić sos do smaku ( można go przetrzeć na gładko).



Pozostałe śliwki ułożyć w natłuszczonej masłem foremce do tart . Posypać szczyptą soli , pieprzu, utartej gałki muszkatołowej , cynamonu . Na każdą śliwkę wsypać po pół łyżeczki cukru. 


Zapiekać w temperaturze 190 *C przez 20 minut .Wyjąć - odstawić by ostygły ( mają być letnie ).



Podawać udka z ryżem lub makaronem obkładając  śliwkami

Brak komentarzy: