piątek, 26 października 2012

Dama nad brzegiem Atlantyku ( morszczuk -wersja eksklusiv )


Morszczuk zapiekany z masłem escargot – pyszny .



 
Czas : 45 minut

Składniki :

Ryba :

3-4 kawałki fileta z morszczuka
Szczypta soli
pieprz mielony
mąka
olej do smażenia

Masło escargot:

4 łyżki miękkiego  masła
1  łyżka posiekanej natki pietruszki
1 roztarty  ząbek czosnku
1/2 łyżeczki musztardy
2 łyżki drobno posiekanej wędzonki surowej ( ja użyłam Szynki Szwartzwaldzkiej )
2 łyżki płatków migdałowych
1 drobno usiekana cebulka
2 łyżki  soku z cytryny
szczypta pieprzu mielonego
1/4 łyżeczki j soli


Rybę osolić , posypać pieprzem , oprószyć mąką i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron .
Utrzeć masło z pozostałymi składnikami .
Przełożyć rybę do naczynia do zapiekanek . Nałożyć na płaty ryby masło z dodatkami . Wstawić do piekarnika i zapiekać 10 minut.

Podawać  rybę z ziemniakami z wody ułożoną na fasolce szparagowej – polaną masłem które ściekło z ryby przy zapiekaniu .

Brak komentarzy: