środa, 31 października 2012

Piersi kurczaka smażone ,, w ukryciu,,


Namiętnie testuje różne nowinki pojawiające się na rynku . Taką nowością są ostatnio torebki do smażenia bez tłuszczu . Widziałam podobne zestawy 2 firm . Z ,, przywiązania" wybieram zawsze Knorra .Ale że ja jestem Zosia Samosia to nawet ,, gotowiec " muszę zrobić po swojemu. Przygotowałam marynatę wg przepisu - spróbowałam , a potem dodałam parę składników. Gotowe danie określiła bym jako skrzyżowanie smażenia bez tłuszczu a pieczenia w folii aluminiowej .


Czas: 30 minut

Składniki:

1 duża pojedyncza pierś z kurczaka lub 2 mniejsze
2/5 proszku przyprawowego z Fixu Soczysty kurczak z patelni w ziołach z cytrynowa nutą
1 łyżeczka płaska miodu
1,5 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżka wody
4 małe plasterki polędwicy surowej wędzonej ( lub innej chudej surowej wędzonki)
4 łyżki drobno pokrojonej papryki
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki

Pierś rozpłaszczyć ( podzielić na pół  ) tak by nie była za gróba.


Lekko rozklepać tłuczkiem do mięsa .


Otworzyć Fix 



Przygotować marynatę ucierając proszek przyprawowy, olej, miód, wodę . 


Natrzeć mięso. 


Ułożyć na piersiach wędzonkę - posmarować ja resztką marynaty . 


Posypać natką pietruszki i papryką.


Wsunąć każdą porcję w papierową torebkę która była w opakowaniu Fixu. Zamknąć ściśle torebkę zawijając otwarty brzeg .


Rozgrzać dużą patelnię i na suchą kłaść mięso w torebkach. Smażyć ok. 4 minut z każdej strony . 


Uwaga nie podkręcać za mocno gazu bo papier za mocno się przypieka.

Zdjąć z patelni ( najlepiej łopatką do przewracania naleśników. Rozerwać papier i wyłożyć mięso na talerz ( w torebce powinno być odrobinę sosu który zrobił się z papryki , marynaty i mięsa - ostrożnie przelać go na mięso.).





Podawać z ryżem gotowanym na sypko i surówkami.
Moja ocena Fixu- warto mieć w zapasie na wszelki wypadek. Szczególnie przydatny osobom które nie potrafią same dobierać przypraw i mają problemy z gotowaniem. Spełnia tą sama role co pieczenie w folii - a przecież nie wszyscy mają piekarniki więc mogą sobie przygotować potrawę na patelni .

3 komentarze:

Sylvia F. pisze...

Bardzo ciekawy ten fix, niestety pewnie tutaj go nie znajdę zbyt szybko. Może zwykły papier do pieczenia byłby alternatywą dla takiej torebki? :)

Unknown pisze...

Nie mam pojęcia . Pierwszy raz robię . Co szkodzi spróbować . Poświęć kawałeczek piersi i kawałek papieru i usmaż . I nie zapomnij dać znać jak wyszło :)

Dota Szymborska pisze...

a ja za gotowcami delikatnie rzecz ujmujac nie przepadam wiec swietnie Cie rozumiem, ze usprawniasz:)