Już
kiedyś pisałam , że nie przepadam za wywarami na wieprzowinie ( a w zasadzie na
kościach wieprzowych - nie mam pojęcia co mi w zapachu gotującej się
wieprzowiny przeszkadza). Wyjątkiem jest rosół na żeberkach .Taki mocny ,
esencjonalny . No i najlepiej z ziemniakami. Do tego dla tych co lubią żeberko
do ogryzienia. Wypróbowałam też ostatnio doprawianie takiego rosołu w ostatnim
momencie majerankiem- polecam.
Czas
: 2 godziny
Składniki
:
1 kg
wieprzowych żeberek ( chude , tzw. paski )
3
duże ziemniaki
3
marchewki
1
pietruszka
1/4
selera
1
cebula
1/2
pora
2
ziela angielskie
4
ziarna czarnego pieprzu
pieprz
kolorowy grubo mielony
majeranek
4
łyżki pokrojonego szczypiorku
1
liść laurowy
przyprawa
do zup ( co kto lubi - vegeta , jarzynka ) - ja używam kostkę bulionową warzywną )
7
szklanek wody
Pokrojone
na porcje żeberka ułożyć w garnku razem
z umytą , obraną włoszczyzną i zielem , liściem laurowym ,pieprzem ziarnistym
, kostką bulionu warzywnego- lub
szczyptą przyprawy . Zalać wodą .
Doprowadzić do wrzenia . Gotować na małym gazie prawie 2 godziny (przy lekko
uchylonej pokrywce ). Ma pozostać ok. 3,5 szklanki rosołu. Wyjąć mięso
i
warzywa .
Rosół przecedzić . Doprawić do
smaku .
Obrane
ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i pokroić w plastry.
Kawałek
marchewki pokroić w talarki.
Podawać
podając w talerzu kawałek żeberka , plastry ziemniaków , kilka plasterków
marchewki dla dekoracji . Posypać szczypiorem i grubo mielonym pieprzem oraz
majerankiem.
*
warzywa z zupy( marchew , seler i pietruszkę ) można wykorzystać wg pomysłów zawartych w poście Warzywa z wywaru na zupę , rosołu lub zupy
**
gotując tą zupę robiłam jednocześnie Białą kapustęz pomidorami i żeberkami na ostro - miałam więc 2 obiady za
1 gotowaniem.
*** u mnie w domu lubią jak podać osobno
musztardę i świeże pieczywo. Po zjedzeniu zupy co niektórzy obgryzają żeberka i
zjadają je z musztardą i chlebem - ja osobiście tego nie lubię więc moje mięsko
zawsze się komuś dostaje :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz