Uwielbiam
wszelkie odmiany tego dania. Baza to makaron i tuńczyk w oleju ( w kawałkach )
. A potem dodatki: zioła, pomidory, śmietanka , sery . Doprawione na łagodnie
lub ostro - jak kto lubi. Danie dla niespodziewanych gości lub na leniwy dzień
kiedy nie chce się stać przy garnkach.
Czas
: 30 minut
Składniki:
20
dag makaronu Farfale ( czyli kokardki - ale można dać inny gruby)
1
puszka tuńczyka w oleju w kawałkach ( ok. 15 dag )
1
duża cebula
1
duży pomidor
6
oliwek zielonych nadziewanych papryką
2
łyżki oleju z pestek winogron
4
łyżki pokrojonego szczypiorku
1
łyżka suszone pomidory z czosnkiem i bazylią ( przyprawa Kamis)
1/2
szklanki słodkiej śmietanki
pieprz
mielony
sól
2 ząbki
czosnku
natka
pietruszki
Ugotować
w osolonym wrzątku ( al dente) makaron .
Odcedzić.
W
czasie kiedy makaron się gotuje zrobić sos.
Na
rozgrzanym na patelni oleju smażymy na szklisto pokrojona drobno cebulę. Dorzucamy roztarty czosnek , pokrojone w plasterki oliwki i pomidora pokrojonego w kostkę .
Chwilę dusimy. Dokładamy tuńczyka z puszki wraz z olejem
w którym był. Rozdrabniamy go delikatnie. Dosypujemy przyprawę z suszonych
pomidorów , szczyptę pieprzu.
Dolewamy śmietankę i dusimy 15 minut.
Do
sosu wkładamy odcedzony makaron. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
Podajemy
posypane szczypiorem i natka pietruszki.
Można
posypać tartym parmezanem ale nie jest to konieczne.
3 komentarze:
Uwielbiam tuńczyka w połączeniu z makaronem :)
Tez robię w ten sposób tunczyka, z ta roznica ze dodaje wiecej czosnku (to oczywiscie rzecz gustu) i robie bez smietany ale nie omieszkam sprobowac :) Jesli Ci sie spodoba Buniu to pozwolisz, ze podziele sie podobnym przepisem (a moze znasz, bo mam wrazenie, ze niczym Cie nie zaskocze hihi;) robie podobna wersje ale ze swiezym lososiem pokrojonym w kosteczke, podsmazonym na oliwie, sol, pieprz i np zielona czubryca lub przyprawa do ryb, nastepnie dodaje umyty (najlepiej swiezy) szpinak, do tego duzo czosnku, pieprzu i chwile dusze az zmieknie, na to 2-3 kopiaste lyzki jogurtu (ja uzywam gestego greckiego) oczywiscie ilosc zalezy od porcji jaka przygotowujesz. Posypuje duza iloscia koperku i dodaje ugotowany makaron, moze byc wlasnie farfale. Bardzo szybkie i smaczne danie, mozna to samo zrobic z piersia z kurczaka i zamiast makaronu - ryz i w jednym i drugim przypadku dla odmiany :) polecam i pozdrawiam Alexan123
Dzięki za przepis - nie robiłam tak ale na pewno spróbuję bo ryb jadamy bardzo dużo i świeżego tuńczyka często kupuję. Widzę, ze nie tylko ja jestem zwolenniczką czubrycy bardzo mi ta przyprawa odpowiada.
Prześlij komentarz