Sandacz jest tak smaczną rybką , że
nie ma co za wiele przy nim ,, mieszać" .Starczy jeśli go dobrze usmażymy
. Jako akcent smakowy dołączyłam pieczarki i polecam gorąco ta wersję bo
sandacz smakował wybornie.
Czas : 1 godzina
Składniki:
2 filety małego sandacza
15 dag pieczarek
1/2 cytryny
sól
pieprz mielony
olej z pestek winogron
2 łyżki masła
mąka ziemniaczana do panierowania
1 jajko
bułka tarta do panierowania
Umyte filety * oczyścić i sprawdzić czy nie trzeba oskrobać z pozostałości łusek
- osuszyć i zalać 1/3
szklanki oleju zmieszanym z sokiem z cytryny . Posolić delikatnie i posypać mielonym pieprzem z obu stron .Zostawić
na 30 minut .
Oczyścić pieczarki. Wykręcić ogonki . Duże kapelusze przekroić na połówki lub ćwiartki. Usmażyć na rumiano na odrobinie oleju .
Pod koniec smażenia lekko posolić i posypać pieprzem. Zdjąć z patelni .
Wyjąć rybę z marynaty . Osuszyć dokładnie na papierowych ręcznikach kuchennych .
Panierować w mące ziemniaczanej ,
roztrzepanym jajku
i bułce tartej.
Panierować w mące ziemniaczanej ,
roztrzepanym jajku
i bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej- na rozgrzanym usmażyć sandacza na rumiano z obu stron . Gdy jest gotowy dołożyć masło i niech się ,, spieni". Wrzucić pieczarki i dosmażyć je .
Dobrze jest oprócz pieczarek podać
jeszcze np. surówkę z kiszonej kapusty
lub sałat z dresingiem.
Podaję z frytkami.
* Ja kupuję sandacza całego ,
wypatroszonego , oskrobanego bez głowy . Filetuję , a kręgosłup , ogon , boczne
skrzela odkładam na zupę dodając
kawałki innych ryb słodkowodnych .
3 komentarze:
Bardzo lubimy ryby. Twój sandacz pobudził również i nasze kubki smakowe, pewnie za sprawą tej marynaty :)
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Można trzymać rybę w marynacie dłużej?
Aniu- można tylko za długo nie bo trzeba by chyba dopasować ilość soku z cytryny . Ale godzinę spokojnie . Tylko wszystkich uprzedzm że ryby z marynaty trzeba bardzo dobrze osuszać ( tak jak i ryby które kupimy mrożone i rozmrażamy) bo jak zostanie w nich wilgoć to się rozpadają na patelni.
Prześlij komentarz