Pachnie
mi jesienią w domu . A wiecie czemu ? A bo dotarła do mnie garsteczka świeżych
grzybów . Akurat na sosik - ze śmietanką i koperkiem .Do tego same ziemniaczki
i zupełnie wystarczy .
Czas
: 40 minut
Składniki:
20
dag świeżych grzybów ( mieszanka )
3
grzyby suszone
1
szklanka kwaśnej śmietany 18%
1
szklanka wody
2
duże cebule
2
łyżki masła
1
łyżka oleju z pestek winogron
sól
pieprz
mielony
maggi
w płynie,
3
łyżki mąki
1/2
szklanki pokrojonego koperku
Namoczyć
w ciepłej wodzie suszone grzyby - ugotować je ( płynu powinno być nie więcej
niż 1/2 szklanki) . Świeże grzyby oczyścić na sucho ściereczką - usunąć
uszkodzone części.
Pokroić .Tak samo
usiekać drobno cebulę . Rozgrzać w rondlu masło i olej. Zeszklić cebulę.
Wrzucić grzyby i dalej dusić przez 20 minut. Wlać wywar z
grzybów suszonych i śmietanę . Dodać pokrojone ugotowane suszone grzyby .
Doprawić solą, pieprzem i maggi. Wsypać 3/4 pokrojonego koperku. Wymieszać .
Podgrzewać
na małym gazie 5 minut.
4 komentarze:
Sosik wygląda obłędnie!
Rzeczywiście wystarczą ziemniaczki i może kiszony ogórek? :-)
Pozdrawiam serdecznie!
Nie zbierasz grzybów?
Beatko- dla mnie ta przyjemność to juz tylko w sferze marzeń. Wyprawa do lasu ze względu na zdrowie nie wchodzi w grę. Dobrze jak sie do warzywniaka albo na rynek ,,doczłapię".
Od 2 lat siada mi wszystko co się da ( i gosciec i padaczka i tarczyca) . Moge sobie widoczki przez okno poogladać i tyle:(
Jak to moja Babcia mówiła: Jeśli budzisz się rano po 40 roku życia i nić Cię nie boli - to jesteś martwa!
Zdrowia życzę!!
Prześlij komentarz