środa, 3 października 2012

Sos ze świeżych grzybów


Pachnie mi jesienią w domu . A wiecie czemu ? A bo dotarła do mnie garsteczka świeżych grzybów . Akurat na sosik - ze śmietanką i koperkiem .Do tego same ziemniaczki i zupełnie wystarczy .




Czas : 40 minut

Składniki:

20 dag świeżych grzybów ( mieszanka )
3 grzyby suszone
1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
1 szklanka wody
2 duże cebule
2 łyżki masła
1 łyżka oleju z pestek winogron
sól
pieprz mielony
maggi w płynie,
3 łyżki mąki
1/2 szklanki pokrojonego koperku

Namoczyć w ciepłej wodzie suszone grzyby - ugotować je ( płynu powinno być nie więcej niż 1/2 szklanki) . Świeże grzyby oczyścić na sucho ściereczką - usunąć uszkodzone części. 


Pokroić  .Tak samo usiekać drobno cebulę . Rozgrzać w rondlu masło i olej. Zeszklić cebulę. 


Wrzucić  grzyby  i dalej dusić przez 20 minut. Wlać wywar z grzybów suszonych i śmietanę . Dodać pokrojone ugotowane suszone grzyby . Doprawić solą, pieprzem i maggi. Wsypać 3/4 pokrojonego koperku. Wymieszać .


Podgrzewać na małym gazie 5 minut.

4 komentarze:

Basia pisze...

Sosik wygląda obłędnie!
Rzeczywiście wystarczą ziemniaczki i może kiszony ogórek? :-)
Pozdrawiam serdecznie!

Beata pisze...

Nie zbierasz grzybów?

Unknown pisze...

Beatko- dla mnie ta przyjemność to juz tylko w sferze marzeń. Wyprawa do lasu ze względu na zdrowie nie wchodzi w grę. Dobrze jak sie do warzywniaka albo na rynek ,,doczłapię".
Od 2 lat siada mi wszystko co się da ( i gosciec i padaczka i tarczyca) . Moge sobie widoczki przez okno poogladać i tyle:(

Beata pisze...

Jak to moja Babcia mówiła: Jeśli budzisz się rano po 40 roku życia i nić Cię nie boli - to jesteś martwa!
Zdrowia życzę!!