Lekki sos do potraw rybnych (
można też robić ten sos do dań warzywnych lub drobiowych – używając jako bazy
odpowiednio bulionu drobiowego lub warzywnego ).
Czas : 10 minut
Składniki :
2 łyżki masła
2 łyżeczki mąki
1 szklanka wywaru z ryby i
warzyw
sok z cytryny
cukier
1 żółtko
½ szklanki słodkiej śmietanki
otarta na tarce ( małe oczka )
szczypta skórki cytrynowej
sól
Masło rozpuścić w rondelku
.Wsypać mąkę i rozmieszać. Rozprowadzić wywarem .Dodać śmietankę .Żółtko
rozprowadzić odrobiną sosu i dodać do garnuszka . Chwilę ogrzewać by sos
zgęstniał ( nie zagotowywać ). Doprawić sokiem z cytryny , cukrem , skórką
cytrynową i jeśli trzeba solą .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz