czwartek, 18 października 2012

Szpinak jak w przedszkolu wg Buni

Wiele osób nie lubi szpinaku .Nie wiem z czego to się bierze bo na pewno nie ze smaku. Szpinak jest pyszny .




Czas : 15 minut

Składniki :

1/2 kg mrożonego mielonego szpinaku
1/4 kostki masła ( 5 dag )
sól morska
pieprz grubo mielony

W woku ( lub garnku o grubym dnie ) rozgrzać masło . Włożyć odmrożony szpinak ( wyjmuję z zamrażarki 2 godziny wcześniej .Smażyć mieszając aż odparuje sok i szpinak zrobi sie gęsty. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem .
Cały problem ze szpinakiem polega moim zdaniem na jego wyglądzie ( konsystencja ) , a co za tym idzie ze sposobem jego podania . Jeśli położymy go na talerzu obok ziemniaków czy jajka to będzie tworzył nie apetyczną - nieregularną plamę .Podany w dobranym kolorystycznie naczyniu ( miseczce )prezentuje sie zupełnie inaczej i aż zaprasza do jedzenia .
Ja osobiście wole taki mielony szpinak od tego w liściach - choć taki też robię .

To jest najprostsza wersja szpinaku . Można go doprawiać gałka muszkatołową , otartą skórką z cytryny, czosnkiem - dusić ze śmietanką , serem .Zapiekać . Robić z niego farsze .Jest uniwersalny .


Brak komentarzy: