Wiele
osób nie lubi szpinaku .Nie wiem z czego to się bierze bo na pewno nie ze
smaku. Szpinak jest pyszny .
Czas
: 15 minut
Składniki
:
1/2
kg mrożonego mielonego szpinaku
1/4
kostki masła ( 5 dag )
sól
morska
pieprz
grubo mielony
W
woku ( lub garnku o grubym dnie ) rozgrzać masło . Włożyć odmrożony szpinak (
wyjmuję z zamrażarki 2 godziny wcześniej .Smażyć mieszając aż odparuje sok i
szpinak zrobi sie gęsty. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem .
Cały
problem ze szpinakiem polega moim zdaniem na jego wyglądzie ( konsystencja ) ,
a co za tym idzie ze sposobem jego podania . Jeśli położymy go na talerzu obok
ziemniaków czy jajka to będzie tworzył nie apetyczną - nieregularną plamę
.Podany w dobranym kolorystycznie naczyniu ( miseczce )prezentuje sie zupełnie
inaczej i aż zaprasza do jedzenia .
Ja
osobiście wole taki mielony szpinak od tego w liściach - choć taki też robię .
To
jest najprostsza wersja szpinaku . Można go doprawiać gałka muszkatołową ,
otartą skórką z cytryny, czosnkiem - dusić ze śmietanką , serem .Zapiekać .
Robić z niego farsze .Jest uniwersalny .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz