Czas : 30 minut
Składniki:
1 pojedyncza pierś z kurczaka
8 średnich pieczarek
2 korniszony
1 parówka drobiowa (cienka)
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
2 łyżki mąki
1 łyżeczka musztardy
1 jajko
4 łyżki usiekanej natki pietruszki
bułka tarta
masło do smażenie
2 łyżki śmietany
sól
pieprz mielony
sos sojowy
Przepis:
Pierś z kurczaka rozciąć na pół wzdłuż. Rozklepać. Posolić,
popieprzyć. 3 pieczarki drobno pokroić i usmażyć na maśle. Do pieczarek dodać
jajko, 2 łyżki usiekanej pietruszki, tyle bułki tartej aby farsz był ścisły.
Doprawić solą i pieprzem. Farsz nałożyć na pierś. Zwinąć 2 roladki. Związać
nicią. Obtoczyć w mące. Usmażyć na rumiano. Włożyć do garnuszka. Dodać
pokrojone korniszony, 2 łyżki usiekanej pietruszki, podsmażone pokrojone w
plasterki pieczarki i pokrojoną w plasterki parówkę, ziele angielskie, liść
laurowy, musztardę. Zalać 1 szklanką wody. Dusić 30 minut. Doprawić sosem
sojowym i śmietaną. Wyjąć roladki z sosu. Delikatnie zdjąć nitki. Podawać z
ziemniakami i surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz