Duszonka z papryki i młodych
warzyw - najprostsza wersja giuweczu.
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
3 kolorowe papryki ( czerwona,
żółta, zielona )
2 pomidory
4 ziemniaki
2 młode marchewki
3 cebule
3 kiełbaski- śląskie
1/2 szklanki oleju
słonecznikowego
przyprawa do zup i sosów w
płynie
szczypta cukru
pieprz mielony
papryka mielona
1,5 szklanki wody
natka pietruszki
Giuwecz to bardzo prosta
-jednogarnkowa potrawa .
Papryki wypestkować i pokroić w paseczki ,
obrane ze skórek pomidory , marchew i
ziemniaki - w grubą kostkę .Włożyć do
garnka z grubym dnem .
Cebule pokroić
w piórka i ,, zeszklić ,, na oleju -
włożyć do papryki.
Pokrojone w pół plasterki wymieszać z resztą składników. Podlać wodą .Dusić
45 minut
Doprawić do smaku, cukrem,
pieprzem , papryką mieloną , przyprawą
do zup i sosów . Zagotować. Podawać posypane pokrojoną natką pietruszki .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz