piątek, 23 listopada 2012

Filety z pstrąga zapiekane z jabłkowymi ziemniakami

Odkurzam ,, stary "  przepis bo czas mnie dziś goni niemiłosiernie , stąd tylko jedno zdjęcie . Za to pstrąg pyszny - polecam.




Czas :1 godzina

Składniki :

4 filety z pstrąga
2 cytryny
2 jabłka
sól
pieprz mielony
1/4 kostki ( 5 dag ) masła
2 łyżki oleju
1/2 szklanki  pokrojonego koperku
12 niedużych ziemniaków ( najlepiej młodych )

Filety z pstrąga zalać sokiem z cytryn i zostawić w lodówce na godzinę. Wyjąć z marynaty , osuszyć , posolić, posypać pieprzem, oprószyć mąką.
Na patelni rozgrzać połowę masła z olejem i usmażyć na rumiano filety ( jak trzeba przekroić filety na połówki )- z obu stron .
Ziemniaki umyć i ugotować w ,, mundurkach " , obrać i pokroić w grube plastry.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki - włożyć na tłuszcz od smażenia ryby i podsmażać aż zmiękną .
Naczynie polać tłuszczem ze smażenia .Ułożyć na dnie 1/2 plastrów ziemniaków posypanych koprem i lekko posolonych -na to podsmażone jabłka , a na wierzch znów resztę ziemniaków  .Posypać koprem . Ułożyć  na tym filety. Na wierzchu polać resztą tłuszczu z patelni.  
Wstawić do piekarnika i nastawić go  rozgrzać do 200 * C . Zapiekać rybę przez 15 minut.

2 komentarze:

Anika pisze...

Ulubione ryby mojego męża! ja też je lubię! Pycha!:)

Olka pisze...

Zaintrygowały mnie te jabłkowe ziemniaki, fajny pomysł, nie jadłam takich.