Czas
:1 godzina
Składniki
:
4
filety z pstrąga
2
cytryny
2
jabłka
sól
pieprz
mielony
1/4 kostki ( 5 dag ) masła
2 łyżki oleju
1/2 szklanki pokrojonego koperku
12 niedużych ziemniaków ( najlepiej młodych )
Filety z pstrąga zalać sokiem z cytryn i zostawić w lodówce na godzinę.
Wyjąć z marynaty , osuszyć , posolić, posypać pieprzem, oprószyć mąką.
Na patelni rozgrzać połowę masła z olejem i usmażyć na rumiano filety (
jak trzeba przekroić filety na połówki )- z obu stron .
Ziemniaki umyć i ugotować w ,, mundurkach " , obrać i pokroić w
grube plastry.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki -
włożyć na tłuszcz od smażenia ryby i podsmażać aż zmiękną .
Naczynie polać tłuszczem ze smażenia .Ułożyć na dnie 1/2 plastrów
ziemniaków posypanych koprem i lekko posolonych -na to podsmażone jabłka , a na
wierzch znów resztę ziemniaków .Posypać
koprem . Ułożyć na tym filety. Na
wierzchu polać resztą tłuszczu z patelni.
Wstawić do piekarnika i nastawić go rozgrzać do 200 * C . Zapiekać rybę przez 15
minut.
2 komentarze:
Ulubione ryby mojego męża! ja też je lubię! Pycha!:)
Zaintrygowały mnie te jabłkowe ziemniaki, fajny pomysł, nie jadłam takich.
Prześlij komentarz