Raz na jakiś czas robię
orientalną wersję gołąbków .W zasadzie po za dodatkowymi przyprawami robi się
tak samo . Tyle ,że potem zamiast
podawać w sosie podaje się w bulionie w którym się dusiły .
Czas : 2 godziny
Składniki :
1 główka białej kapusty ( a w zasadzie ok. 25 dużych
liści )
3 woreczki ugotowanego na pól
miękko ryżu ( 30 dag suchego )*
3 cebule ( pokrojone drobno )
1 biała część pora
1 pęczek natki pietruszki
sól
pieprz mielony
1 łyżeczka utartego świeżego
imbiru
2 listki Kafiru
szczypta mielonego anyżu
gwiaździstego ( Badianu)
sos sojowy jasny
szczypta cukru brązowego
curry
2 łyżki oleju z pestek winogron
1,5-2 litrów bulionu warzywno-
wołowego lub drobiowego ( może być z kostki )
szczypior do posypania
2 marchewki
Tatsoi ** lub Roszponka
Ryż ugotować jak zwykle al'dente - odcedzić .
Cebulę obrać i drobno pokroić -
tak samo por i usmażyć na 2 łyżkach oleju na złoto.
Natkę pietruszki umyć i
usiekać.
Imbir obrać i utrzeć.
Przygotować farsz
mieszając mięso, ryż , cebulę, por,
natkę, imbir . Doprawić do smaku solą , pieprzem, sosem sojowym , anyżem,
curry, cukrem .
Kapustę doprowadzić do wrzenia
ułożona w dużym garnku zalaną wodą.
Zdejmować kolejno
sparzone największe liście .
Na środek liścia kłaść farsz( dobrze jest liście lekko
stłuc drewnianym tłuczkiem do mięsa po ,, nerwach " by zmiękły ).. Składać
liść zakładając dwa brzegi do środka, a potem rolując jak krokiet.
Na dnie garnka ułożyć kilka liści kapusty .
Ułożyć w garnku gołąbki . Zalać bulionem .Wrzucić
obrane i pokrojone w ozdobne gwiazdki marchewki i listki Kafiru. Dusić 1 godzinę.
Wyjąć gołąbki z garnka .
Doprawić bulion do smaku .
Podawać układając w miseczce
gołąbek ( można ozdobnie obwiązać go szczypiorkiem ). Oblewać bulionem ,
posypać usiekanym szczypiorem . Do każdej porcji włożyć kilka plasterków
marchewki i Tatsoi lub Roszponkę .
* Zamiast ryżu można zrobić
farsz z makaronem ryżowym cienkim - wtedy zalewa się opakowanie makaronu
wrzątkiem , jak napuchnie odcedza , kroi drobno i dodaje do farszu tak samo jak
ryż .
**Tatsoi --warzywo podobne
wyglądem do Roszponki o smaku kalarepy skrzyżowanej z rzodkiewką
2 komentarze:
Dlaczego układasz na stojąco?
Do gotowania ? Bo to taki mój patent :) W tym garnku mieści się 25 sztuk gołąbków wsadzonych na stojąco - nie kiwają się , nie muszę wlewać dużo wody - tyle co zakryć . Jak bym je układała jeden obok drugiego to by się ,, kotłowały" w gotowaniu . Zawsze tyle robię i tak układam - po prostu przyzwyczajenie i wygoda . Można normalnie układać - jak komu wygodniej.
Prześlij komentarz