Niby nic nowego . Ale ja jestem
wzrokowcem i uwielbiam wszelkiego rodzaju kolorowe akcenty w potrawach .Czasem
kilka listków zieleniny potrafi zupełnie odmienić znane danie . Tym razem
zabrałam się za kopytka.
Czas : 1 godzina
Składniki :
1- 1,5 szklanki
mąki pszennej
3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
1/2 pokrojonej czerwonej papryki
sól
Z ugotowanych ziemniaków (
przeciśniętych przez praskę ), jajka , szczypty soli i mąki
wyrobić ciasto ( normalnie jak na zwykłe
kopytka - masę ziemniaczaną podzielić na 4 , jedną część usunąć , w to miejsce wsypać mąkę
pszenną i ziemniaczaną , dodać ponownie wyjęte ziemniaki i wymieszać ).
Paprykę drobno pokroić w
kosteczkę i zaparzyć wrzątkiem by zmiękła. Odcedzić .
Usiekać natkę pietruszki.
Rozłożyć masę ziemniaczaną na
płaski placek na blacie . Posypać połową natki i połową uszykowanej porcji
pokrojonej czerwonej papryki .Złożyć ciasto i wyrobić.
Jeszcze raz rozłożyć i ponownie posypać natką i
papryką . Ostatecznie wyrobić ciasto.
Formować wałeczki jak na
kopytka i kroić zgrabne kopytka .
Układać na wysypanej mąka tacce
Zagotować osoloną wodę.
Kopytka gotować 1- 2 minuty od wypłynięcia ( zależy jak duże
zrobimy).
Odcedzić .
Podawać jako dodatek do II Dań
albo polewać stopionym masłem i wraz z miską sałat traktować jako samodzielne
danie.
6 komentarzy:
super.bardzo mi sie podoba. w zanadrzu czeka już pomysł na leniwe w ciapki, czyli z rodzymkami i zurawiną suszona.Jola
masz rację to dużo zmienia:) i tak z kopytek mamy cały obiad:)
Niby nic nowego..ale super pomysł z tą papryka i natką..
świetne ciapkowane kopytka! podoba mi się ten pomysł
Monika
:) Swietny pomysł
uwielbiam kopytka! te wyglądają cudnie :) mniam ! :)
Prześlij komentarz