czwartek, 29 listopada 2012

Makaron z białym serem


Prościutkie danie – ale za to jakie smaczne .


Czas : 30 minut

Składniki :1/3  paczki makaronu
                   2 łyżki oliwy
                   1 łyżka masła
                   Sól
pieprz mielony
                   ½ małej śmietany
                   1/2 kostki białego sera ( 10 dag )
                   10 dag  wędzonki

W dużym garnku zagotować wodę z łyżką oliwy i solą . Wrzucić makaron i ugotować go al. dente  . Odcedzić . W czasie  gotowania makaronu pokroić wędzonkę w paseczki  , a potem w kostkę . Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i smażyć na rumiano wędzonkę . Dodać masło i rozpuścić je . Wyłożyć makaron na talerz , posypać pokruszonym serem i okrasić wędzonką z tłuszczem ( polać ). Osobno podać śmietanę , sól i pieprz .Każdy doprawi sobie wtedy danie indywidualnie.
Tym razem ugotowałam makaron Tagliatelle kolorowy – po prostu ładnie się komponuje kolorystycznie.    

2 komentarze:

Unknown pisze...

uwielbiam takie proste przepisy, zawsze sa najpyszniejsze!

Siekieraification pisze...

hmmm... właśnie skończyłam przygotowywać to danie! Mniam!