Dobry mocny rosół wołowy a na
nim ugotowana ogórkowa z kiszonych ogórków z ziemniakami . Zupa akurat na
jesienną lub zimową pogodę . Syta .Można mięso na którym ją ugotowano dołożyć
do zupy lub zrobić z niego drugie danie *,**
Czas : 2 godziny
Składniki :
0,6 kg wołowiny rosołowej ( ja
biorę 30 dag szpondra z kością i 30 dag tzw. ,, łaty " czyli chudego mięsa
znad szpondra )
3 marchewki
1 pietruszka
1/8 selera
1/2 pora
1 cebula
2 goździki
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
5 kiszonych ogórków
3 ziemniaki
2 łyżki masła
4 łyżki pokrojonego koperku
½ szklanki słodkiej śmietanki
pieprz mielony
sól
szczypta cukru
maggi w płynie do zup ( lub
inna ulubiona przyprawa )
5 szklanek wody
Umyć mięso. Ułożyć w garnku
razem z obranymi warzywami ( marchew, seler, pietruszka, por ) - cebula z
wbitymi w nią goździkami .Dorzucić liść laurowy i szczyptę soli ( 1/4 łyżeczki.
Zalać wodą i gotować pod przykryciem ok. 1,5 godziny.
Wyjąć warzywa ***.
Obrać ziemniaki , umyć i
pokroić w kostkę . Wrzucić do zupy . Gotować 30 minut.
W czasie kiedy zupa się gotuje
utrzeć ogórki na tarce jarzynowej na grubych oczkach
i podsmażyć je na maśle ,
razem z pokrojonym koprem .
Wyjąć z garnka mięso,
a włożyć
podsmażone ogórki. Zagotować.
Z 1/2 łyżeczki cukru zrobić
karmel i dodać do zupy. Doprawić zupę do smaku.
Podawać dokładając pokrojona w
plasterki ugotowaną marchewkę . Dolewać lub nie śmietanki.
*mięso z zupy obrać z chrząstek
, tłuszczyków , kości itp. i ponownie podzielone na kawałki włożyć do zupy
** chude mięso można podać na
II Danie np w sosie musztardowym lub chrzanowym ( lub innym )--Pulpet wołowy gotowany na parze
*** warzywa z zupy jak zwykle
można użyć na sałatkę lub podać polane masłem do gotowanego mięsa
**** ja czasem takie chude
gotowane mięso wołowe mrożę i używam potem do pieczenia pasztetu ( razem z
warzywami z gotowania)
2 komentarze:
Pyszności:)
wspaniała, taka jak robiła mama! takiej ogórkowej to już wieki całe nie jadłam.
Pozdrawiam
Monika
Prześlij komentarz