Chude mięso od szynki ( wieprzowej )
doskonale daje się doprawiać w różny sposób . I na bardzo pikantnie i na
słodkawo. Po za innymi smakami lubię ten lekko korzenny .Nie za wiele przypraw
- aromatyczny sos - mało z nią pracy . Wystarczy pomyśleć o niej 12 godzin
wcześniej i po problemie . Przez noc się zamarynuje a potem sama się dusi :)
Czas : 2 godziny + marynowanie
Składniki:
1 kg mięsa od szynki
1 kapelusz suszonego grzybka
2 cebule
15 owoców jałowca
3 goździki
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka mielonej papryki
1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
sól morska gruba
1 łyżka miodu
1 płaska łyżka mąki
5-6
szklanek wody
4-5 łyżek oleju ( z pestek winogron )
maggi w płynie
Przygotować marynatę z rozgniecionych
jagód jałowca, 2 łyżek oleju i miodu
rozpuszczonych w 2 łyżkach wody .
Mięso przygotować do marynaty
czyszcząc z błon i formując odcinając zbędne kawałki ( można związać w foremną
,, paczuszkę " ).
Natrzeć mięso na 2 godziny pierwszą
częścią marynaty.
Następnie wymieszać szczyptę soli ,
papryki mielonej, pieprzu, majeranku i dodać do marynaty wcierając ją w mięso.
Przykryć i wstawić do lodówki na noc.
Obetrzeć mięso z
marynaty i na rumiano na reszcie
oleju. Chwilę smażyć .
Przełożyć do
garnka . Dorzucić cebulę pokrojoną w piórka , goździki ( ja je wbijam w małą
cebulkę od szczypiorku )
grzybek suszony -oraz wlać marynatę.
Zalać wodą i dusić ok. 2 godzin na
małym gazie tak by płyn odparował do 2,5 szklanki
Wyjąć mięso i zostawić by chwilę ,,
odpoczęło.
Sos przecedzić .
Na małej suchej patelni zrobić
rumiana zasmażkę z mąki i rozprowadzić ja sosem .
Doprawić sos do smaku maggi.
Pokroić mięso na plastry.
Podawać z
sosem i dodatkami typu kopytka , kasze , ziemniaki.
2 komentarze:
super:) tym bardziej, ze tak trudno kupic dobr wedliny
Genialne, dzięki Pani przepisom polubiłam szynkę wieprzową .
Prześlij komentarz