niedziela, 30 grudnia 2012

Makowiec na piernikowym biszkopcie


Lubię makowiec i lubię piernik . Nie przepadam za pieczeniem . Ale na Święta gotowa jestem do ,, poświęceń " . Tyle , że dwa ciasta to zdecydowanie za dużo - nie damy rady tego zjeść . Potrzebowałam albo przepisu na mikroskopijne ciasta , albo pomysłu. Pomyślałam , że przecież biszkopt może mieć smak korzennego piernika .I będzie dwa w jednym . To jest porcja na blaszkę ok 30 x 20 cm




Czas :1 godzina + stygnięcie

Składniki :

Ciasto :
3 jajka
3/4  szklanki cukru
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 płaskie łyżki kakao
2-3 łyżeczki gotowej przyprawy do piernika ( zależy jak jest aromatyczna)

Masa makowa :

1 puszka gotowej masy makowej z bakaliami
1 kostka masła ( 20 dag )
2 budynie  śmietankowe
1/3 szklanki wody

Polewa czekoladowa :

6 łyżek śmietanki słodkiej lub wody
1/4  kostki masła
3 tabliczki czekolady mlecznej

Do dekoracji ;

wiórki kokosowe
kolorowa posypka
orzechy włoskie połówki

Oddzielić białka od żółtek.
Ubić  mocną pianę z  białek i cukru .


Wymieszać mąkę ziemniaczaną , mąkę tortową i proszek do pieczenia.
Dodawać do piany z białek po łyżce wymieszanej z proszkiem maki  miksując cały czas .



W trakcie miksowania piany z mąką wrzucać po jednym żółtku



.Dobrze wymieszać dodając kakao i przyprawę do piernika.


 Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni .
Blaszkę ciasta wysmarować masłem i wysypać bułką tartą .
Wlać ciasto.



Ciasto piec ok. 15-20 minut ( Trzeba pilnować i sprawdzać patyczkiem do ciasta czy jest już dobre ). Wyjąć blaszkę z piekarnika i zostawić ciasto do ostygnięcia .



Zimny biszkopt  przekroić ostrożnie na pół jak na tort .


W garnku o grubym dnie rozpuścić masło. Masę makową wrzucić na masło.



Wymieszać i dobrze ogrzać .Wlać  rozrobione w 1/3 szklanki wody budynie.



Zagotować mieszając cały czas aż masa zgęstnieje . 

Dolną część biszkoptu ułożyć w blaszce w której się piekła .Wyłożyć na nią  gorącą masę makową .



Przykryć drugą połówką ciasta . 


Śmietankę lub wodę ( 6 łyżek ) zagotować z  masłem i pokruszoną czekoladą . Dobrze wymieszać .


Wylać na ciasto i rozsmarować .



Posypać z wierzchu pokruszonymi orzechami , wiórkami kokosowymi , kolorową posypką – jak kto lubi .


Można dekorować połówkami orzechów włoskich.

Postawić w chłodnym miejscu na 12 godzin ( a jeszcze lepiej 24 godziny )

2 komentarze:

Henia pisze...

Ty to masz pomysły! Bardzo fajne połączenie.

Unknown pisze...

Znasz mnie Heniu- od pieczenia to ja z daleka . Ale fakt piernik i makowiec lubię . Dwie blaszki to dla nas za dużo . A ten biszkopt to do wszystkiego się nadaje . Muszę jeszcze nad tym ciastem popracować - przydało by się nasaczyć dolny biszkopt np jakimś cynamonowym grzańcem ( góra nasiąka polewą ).