Galaretka gotowana na mocnym wywarze z warzyw z samych udek
kurczaka .Z małą ilością przypraw .Wspaniała właśnie na Święta gdzie jest tyle
innych intensywnych smaków - delikatna galaretka będzie odpoczynkiem dla smaku.
Czas : 1,5 godziny + ok. 5 godzin aż zastygnie galareta
Składniki
3 ćwiartki z kurczaka
6 średnich marchewek
1 duża pietruszka
1/4 selera
1/2 białej części
pora
2 cebule
2 listki lubczyku ( może być mrożony lub suszony)
maggi w płynie
2 listki laurowe
2 ziela angielskie
4 ziarna pieprzu ziarnistego
4 łyżeczki żelatyny w proszku
3 szklanka wody
pieprz mielony
szczypta soli
natka pietruszki
Wywar warzywny
gotowałam przy okazji robienia galarety z kurczaka tym razem nietypowo bo
chciałam mieć od razu warzywa na sałatkę , wywar do barszczu no i wywar z
warzyw do galarety: Nastawiłam 6 marchewek, 1 dużą pietruszkę, 1/4 selera, 1/2
pora, 2 cebule w 3 szklankach lekko osolonej wody i gotowałam 30 minut.
Wyjęłam
warzywa i zostawiłam na sałatkę ( po odrzuceniu pora i cebuli).Odlałam
szklankę wywaru do barszczu a 2 szklanki do galarety .
Odłożyłam 1/2 ugotowanej
marchewki do galaretek.
Do 2 szklanek wywaru
z warzyw dolałam 0,5 szklanki wody , włożyłam kurczaka, liście laurowe, ziele
angielskie, pieprz ziarnisty, liście lubczyku , szczyptę soli ( 1/4 łyżeczki
) .
Gotowałam ok. 1 godziny na małym
gazie.
Przecedziłam .
Obrałam mięso z udek odrzucając skórki, chrząstki i kości.
Mięso pokroiłam
bardzo drobno.
Bulion doprawiłam do smaku maggi w płynie i mielonym pieprzem.
Namoczyłam żelatynę w
1/2 szklanki zimnej wody .
Gdy napęczniała włożyłam ją do gorącego bulionu i
mieszając doprowadziłam do rozpuszczenia.
W małe filiżanki
wkładałam po kilka listków natki pietruszki , po 2 plasterki ugotowanej
marchewki . Rozdzieliłam mięso kurczaka w filiżanki .
Zalałam bulionem z
żelatyną .
Gdy galaretki ostygły
wstawiłam je do lodówki by zastygły.
Podawałam wyjmując z
filiżanek z kawałkami cytryny ( można z octem ale ja wolę cytrynowy sok ).
Galaretki są bardzo
delikatne .
1 komentarz:
Pyszności!!!
Prześlij komentarz