poniedziałek, 3 grudnia 2012

Racuchy z jabłkami w miodowym karmelu


Racuchy robię różne - jak już pewnie zauważyliście .Czasem niewielka modyfikacja w składnikach nadaje im zupełnie inny smak. Wypróbowuję czy lepsze są te na jogurcie czy na śmietanie ,  a może drożdżowe .
Dziś wersja na serkach homogenizowanych ( przyznaję - kupiłam w promocji na zasadzie coś tam z nich zrobię - kluseczki, deser - coś ).


Czas : 30 minut

Składniki :

2 serki homogenizowane brzoskwiniowe ( po 140 g --wychodzi ok. 1 szklanki)
¾ szklanki mąki
1 jajko
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
szczypta kurkumy
sok z cytryny
2 pełne łyżeczki miodu
2 duże jabłka
olej do smażenia


Zrobić gęste ciasto z serków , mąki , jajka . Dodać szczyptę kurkumy ( tylko tyle by zabarwiła ciasto na ładny żółty kolor ),  proszek do pieczenia , szczyptę soli .


Jabłka pokroić na cząstki ze skórką - usuwając gniazda nasienne. 

Skropić sokiem z cytryny by nie czerniały.


Miód włożyć na średnią patelnię - dolać 2 łyżki wody i podgrzać do rozpuszczenia. 
Cząstki jabłek kłaść na miód .Podgrzewać i trzymać na bardzo małym gazie by jabłka zmiękły a z miodu zrobił się karmelowy sos (jeśli trzeba to podlewać po pół łyżki wody ).
Na drugiej patelni rozgrzać olej - łyżka kłaść na gorący porcje ciasta  . Smażyć na rumiano z obu stron zmniejszając pod koniec gaz tak by się dosmażyły .


Zdjąć z patelni i smażyć następną porcję aż się ciasto wyczerpie .

Podawać przestudzone racuchy obkładając je miodowymi jabłkami i polewając sosem od jabłek.

1 komentarz:

w kuchni Uli pisze...

uwielbiam racuchy, te wyglądają pysznie! zapraszam do siebie na kefirowe racuszki z jabłkiem http://wkuchniuli.blogspot.com/2012/11/kefirowe-racuszki-z-jabkiem.html Pozdrawiam serdecznie!