Wszyscy w domu bardzo lubią
wszelkiego rodzaju wypieki w cieście francuskim .Ostatnio ,, chodziło” za mną
zestawienie smaku Camembert z grzybami. No i ,, wychodziło „ – zrobiłam w
cieście francuskim.
Przepis i zdjęcie z archiwum .
Czas : 40 minut
Składniki :
1 mrożone ciasto francuskie
2 serki Camembert ( ja kupiłam
z mleka koziego Turek )
4 duże pieczarki
1 łyżka oliwy
odrobina sosu sojowego
grzybowego
grubo mielony pieprz kolorowy (
lub sam czarny )
1 żółtko
Pieczarki pokroić w plasterki i
usmażyć na rumiano na oleju. Doprawić do smaku sosem sojowym grzybowym ( potem
jeszcze chwile smażyć tak by wilgoć odparowała z pieczarek. Ciasto francuskie
rozmrozić i przekroić na 8 kawałków. Camembert przekroić na pół ( na grubości
tak by mieć z każdego 2 okrągłe plastry). Na 4 kawałki ciasta położyć ser , na
każdym rozłożyć podsmażone pieczarki , posypać pieprzem . Pozostałe kawałki
ciasta ponacinać radełkiem ( lub pociąć na paseczki ) .Ułożyć na ser z
pieczarkami ozdobną kratkę z ciasta .Foremkę do pieczenia wyłożyć papierem do
pieczenia, położyć zapiekanki , posmarować rozmąconym żółtkiem .
Nagrzać piekarnik do 220 stopni
i piec zapiekanki przez 25 minut aż się zrobią złote. Wyjąć .Przestudzić ( moim
zdaniem takie zapiekanki smakują lepiej gdy nie są gorące a letnie)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz