Bardzo szybki posiłek ( obiad-
kolacja ) . Ratuję się takimi pomysłami gdy mam ,,lenia" , lub gdy
zwyczajnie czas mnie goni . Kilka kiełbasek typu śląska zawsze mam w zamrażarce
by jeśli chcę zrobić ,,pośpieszny bigos" , zupę z wkładką lub podobne
danie mieć je pod ręką . Często robię też kiełbasę w różnych sosach lub
zwyczajnie smażoną czy z patelni grillowej ( bardzo lubię tak przygotowaną kiełbasę ).
Czas : 30 minut
Składniki:
2 kiełbasy typu śląska
2-3 średnie cebule
1 kawałek ( mały) gałązki świeżego
rozmarynu
2 listki lubczyku ( może być suszony)
1 łyżka masła
2 łyżki oleju z pestek winogron
6- 8 jagód jałowca
pieprz mielony do smaku
sól do smaku
3/4 szklanki wody
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
Kiełbasę ponacinać w krateczkę .
Cebulę pokroić w dość grube pół plasterki i zrumienić na suchej patelni .
Dodać
olej. Na cebulę dołożyć kiełbasę i podsmażyć na rumiano z obu stron tak by
nacięcia się rozwinęły w ,, różyczkę".
Owoce jałowca rozgnieść .
Wrzucić na patelnię jałowiec ,rozmaryn, lubczyk .
Dodać masło i wodę . Zagotować .
Po 5 minutach gotowania usunąć rozmaryn .Dusić
dalej kilkanaście minut na małym gazie z uchyloną pokrywką by woda odparowała (
ma zostać trochę aromatycznego sosu ). Wyłowić
z sosu jałowiec.
Dolać śmietankę i gotować na malutkim gazie aż zagęści
sos .
Doprawić do smaku pieprzem i solą .
Podawać z pieczonymi ziemniakami , kluskami lub
pieczywem.
2 komentarze:
właśnie robię te kiełbaski z ziemniaczkami zapiekanymi z przyprawami i powiem tak PACHNIE nieziemsko
Dziękuję za pyszny pszepis :-) ( Ja laik gotowania zrobiłem obiadek dla rodzinki !!!!!!!!!!!!!! ) HUUUUURRRRRRRAAAAAAA
Cieszę się - też lubię ten zapach - a najbardziej podoba mi się, że ze zwykłej kiełbaski można zrobić smakowite danie.
Prześlij komentarz