Można
wykorzystać pozostałości po robieniu gołąbków - można kupić kapustę specjalnie.
U mnie z reguły jest to jarzynka robiona niejako przy okazji. Zamroziłam kilka
porcji obgotowanej uszatkowanej kapusty i mam teraz bazę na wszelkie a'la
bigosy, kapuśniaki i jarzynki.
Czas
: 1 godzina
Składniki:
1/4
średniej kapusty białej
1/4
szklanki oleju z pestek winogron
2
łyżki masła
2-3
łyżki kminku ziarnistego
sól
pieprz
mielony
sok
z cytryny
1
łyżka miodu
Kapustę
pokroić w szerokie paski, zalać lekko osoloną wodą i obgotować ( przez ok. 30
minut).
Odcedzić pozostawiając 1
szklankę płynu.
Dodać olej , masło , miód , kminek i dusić mieszając następne
45 minut ( płyn powinien prawie odparować) .
Doprawić do smaku solą , pieprzem
i sokiem z cytryny .
2 komentarze:
takiego sposobu na kapuchę świeżą nie znałam i warto spróbować ..Pozdrawiam W Nowym Roku i Wszystkiego co Najlepsze łącznie ze Zdrówkiem Życzę !!krystynamiszcz
bardzo ciekawie. myślę, że spodobałaby ci się nasza nowa akcja
Gotuj sezonowo!
http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/gotuj-sezonowo
Prześlij komentarz