Drobiowe pulpety to klasyka .
Żeby nie było zawsze tak samo - eksperymentuję .Ostatnio spodobało mi sie
dodawanie do masy mięsnej różnych warzyw by nadać im innego smaku. W zależności
co dodaję do mięsa potem dopasowuję do tego sos . Dziś wykorzystałam sos
pomidorowy z zapasów.
Czas : 30 minut
Składniki :
Pulpety :
1 pojedyncza pierś z kurczaka (
duża)
1,5 łyżki kaszy manny
1/2 utartej na tarce jarzynowej dużej marchewki ( duże oczka )
1 jajko
sól
pieprz mielony
maggi w płynie
mąki do oprószenia
1/2 litra wywaru warzywnego (
może być bulion warzywny z kostki)
Zmielić mięso z piersi
kurczaka.
Marchew obrać i utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka) .
Zmieszać mięso , marchew, jajko , mannę. Doprawić
szczyptą soli , pieprzu i maggi .
Uformować 2 większe lub 4
mniejsze pulpety i obtoczyć w mące .
Ułożyć na desce ( lub talerzyku) i odstawić na 10 minut ).
Gotować w wywarze warzywnym przez 20 minut (
na małym gazie).
* Na bazie wywaru zrobić sos ( np. pomidorowy ,
koperkowy , cytrynowy ...itp. ).
**Można też na wywarze z
gotowania pulpetów ugotować zupę .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz