poniedziałek, 7 stycznia 2013

Pulpeciki z manną i marchewką


Drobiowe pulpety to klasyka . Żeby nie było zawsze tak samo - eksperymentuję .Ostatnio spodobało mi sie dodawanie do masy mięsnej różnych warzyw by nadać im innego smaku. W zależności co dodaję do mięsa potem dopasowuję do tego sos . Dziś wykorzystałam sos pomidorowy z zapasów.


Czas : 30 minut

Składniki :

Pulpety :

1 pojedyncza pierś z kurczaka ( duża)
1,5  łyżki kaszy manny
1/2 utartej  na tarce jarzynowej  dużej marchewki ( duże oczka )
1 jajko
sól
pieprz mielony
maggi w płynie
mąki do oprószenia
1/2 litra wywaru warzywnego ( może być bulion warzywny z kostki)

Przygotować mieso z piersi kurczaka.


Zmielić mięso z piersi kurczaka.


Marchew obrać i utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka) .


Zmieszać  mięso , marchew, jajko , mannę. Doprawić szczyptą soli , pieprzu i maggi .


Uformować 2 większe lub 4 mniejsze pulpety i obtoczyć w mące  .

Ułożyć na desce ( lub talerzyku) i odstawić na 10 minut ).


Gotować w wywarze warzywnym przez 20 minut ( na małym gazie).



*  Na bazie wywaru zrobić sos ( np. pomidorowy , koperkowy , cytrynowy ...itp. ).
**Można też na wywarze z gotowania pulpetów ugotować zupę .

Brak komentarzy: