piątek, 4 stycznia 2013

Smażony pstrąg na cytrynowym groszku


Nowością w tym przepisie jest zestawienie smaku pstrąga i groszku .Z reguły ryba smażona kojarzy nam się z innego rodzaju surówkami . Od razu muszę się przyznać, że jak zwykle pomysł to był przypadek . Pstrąg w domu był - niczego co by mi pasowało na surówkę nie było . To znaczy była pekinka ale nie miałam na nią ochoty , tak samo jak na marchew czy jabłka . Wyciągając butelkę z olejem zerknęłam na puszkę z drobnym groszkiem konserwowym . I pomyślałam - czemu nie . Pstrąga zamarynuję w marynacie cytrynowej - do tego doprawiony na lekko cytrynowo groszek powinno być smacznie . I jest smacznie.



Czas: 45 minut

Składniki:

2 filety z pstrąga ( ze skórą)
olej z pestek winogron
sok z 1/2 cytryny
1 listek Kafiru
sól
pieprz mielony czarny
cukier do smaku
mąka do oprószenia
2 łyżki masła
1 puszka  groszku konserwowego ( 400 g )

Przygotować marynatę z 1/3 szklanki oleju, pokruszonego listka Kafiru i soku z cytryny ( odrobinę soku zostawić do doprawienia groszku).


Umyte i osuszone filety z pstrąga zalać marynatą i zostawić na 20 minut.


Groszek odcedzi zostawiając kilka łyżek zalewy. W garnuszku rozpuścić 1 łyżkę masła. Wrzucić groszek. Podgrzać i doprawić do smaku solą , sokiem z cytryny i cukrem.



Filety wyjąć i dobrze osuszyć kuchennymi ręcznikami papierowymi ( usunąć kawałki listka Kafiru i pestki cytryny).



Posolić , posypać pieprzem . 


Oprószyć mąką .


Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim na rumiano filety z pstrąga . W ostatnim momencie smażenia dodać masło.



Podawać układając filet na warstwie groszku .

1 komentarz:

Unknown pisze...

Faktycznie, zestawienie niecodzienne, ale rybka wygląda tak smakowicie, że trudno byłoby się oprzeć!