Nowością
w tym przepisie jest zestawienie smaku pstrąga i groszku .Z reguły ryba smażona
kojarzy nam się z innego rodzaju surówkami . Od razu muszę się przyznać, że jak
zwykle pomysł to był przypadek . Pstrąg w domu był - niczego co by mi pasowało
na surówkę nie było . To znaczy była pekinka ale nie miałam na nią ochoty , tak
samo jak na marchew czy jabłka . Wyciągając butelkę z olejem zerknęłam na
puszkę z drobnym groszkiem konserwowym . I pomyślałam - czemu nie . Pstrąga
zamarynuję w marynacie cytrynowej - do tego doprawiony na lekko cytrynowo
groszek powinno być smacznie . I jest smacznie.
Czas:
45 minut
Składniki:
2
filety z pstrąga ( ze skórą)
olej
z pestek winogron
sok
z 1/2 cytryny
1
listek Kafiru
sól
pieprz
mielony czarny
cukier
do smaku
mąka
do oprószenia
2
łyżki masła
1
puszka groszku konserwowego ( 400 g )
Przygotować
marynatę z 1/3 szklanki oleju, pokruszonego listka Kafiru i soku z cytryny (
odrobinę soku zostawić do doprawienia groszku).
Umyte
i osuszone filety z pstrąga zalać marynatą i zostawić na 20 minut.
Groszek
odcedzi zostawiając kilka łyżek zalewy. W garnuszku rozpuścić 1 łyżkę masła.
Wrzucić groszek. Podgrzać i doprawić do smaku solą , sokiem z cytryny i cukrem.
Filety
wyjąć i dobrze osuszyć kuchennymi ręcznikami papierowymi ( usunąć kawałki
listka Kafiru i pestki cytryny).
Posolić
, posypać pieprzem .
Oprószyć mąką .
Na
patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim na rumiano filety z pstrąga . W ostatnim
momencie smażenia dodać masło.
Podawać
układając filet na warstwie groszku .
1 komentarz:
Faktycznie, zestawienie niecodzienne, ale rybka wygląda tak smakowicie, że trudno byłoby się oprzeć!
Prześlij komentarz