Bardzo lubię lekkie gulasze w których
proporcje mięsa do reszty składników są jak 1:3 . Jest to z reguły tyle samo
mięsa co cebuli - a reszta to inne warzywa . W gulaszach drobionych dodaję z
reguły świeżą paprykę i marchew bo
nadają one specjalnego smaku . Nie jest typowo mięsny .
Czas: 1 godzina
Składniki:
15 dag piersi z indyka
1 duża cebula
1 marchewka
1/2 dużej czerwonej papryki
3 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru brązowego
trzcinowego nierafinowanego
1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
szczypta soli
maggi w płynie
szczypta mielonego pieprzu
1 szklanka wody
2
łyżeczki mąki
1 liść laurowy
6 ziaren pieprzu czarnego
6-8 dag makaronu mini Farfale ( może
być inny gruby)
Mięso umyć, osuszyć. Pokroić w kostkę
( nie za dużą- średnią )- odcinając uprzednio
od mięsa ścięgna .
Skropić łyżka oleju , posypać
szczypta soli, cukrem, paprykę - dobrze wymieszać i zostawić na 30 minut.
W garnku o grubym dnie rozgrzać 2
łyżki oleju i podsmażyć na rumiano pokrojoną drobno cebulę.
Wrzucić mięso i smażyć mieszając aż
się zrumieni.
Do garnka dołożyć obraną i pokrojoną
w plasterki marchew i pozbawioną pestek i gniazda
nasiennego pokrojona w
paseczki paprykę.
Zalać wodą .Wrzucić ziarnisty pieprz
, liść laurowy i szczyptę soli.
Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć
gaz i dusić ok. godziny .
Gdyby płyn za mocno odparowywał uzupełniać po trochę.
Na końcu ma być ok. 3/4 szklanki płynu.
Zagęścić brązową
zasmażką zrobioną z 2 łyżeczek mąki ( na suchą patelnię wsypać mąkę - smażyć
mieszając aż się zrobi złota - rozprowadzić gulaszem * ).
Doprawić gulasz maggi w płynie i
przyprawami ( pieprz , papryka mielona).
Ugotować makaron mini Farfale .
Odcedzić .
Podawać posypany mieszanka ziół (
natka pietruszki, melisa, bazylia , szczypior- co mamy ) mieszając z makaronem.
* Uwaga przy rumienieniu mąki bo
jeśli za mocno ją przysmażymy to będzie gorzka.
3 komentarze:
Sama też często robię takie gulasze, nie są tak ciężkie jak te typowo mięsne:)
A można dodać jeszcze pieczarki?
Pewnie że można bedzie jeszcze smaczniejszy
Prześlij komentarz