Zawsze przy okazji gotowania rosołu
zostają mi kawałki kurczaka których nie podałam w potrawce czy inny sposób .
Ponieważ gotowane mięso jest bardzo delikatne przyda się mocniejsze
przyprawienie i ostrzejsza panierka , które nadadzą kotlecikom smaku.
Czas: 30 minut
Składniki:
gotowane mięso z kurczaka obrane ze
skór , chrząstek i kości ( mogą być małe kawałki -ja na
4 kotleciki użyłam ćwiartkę kurczaka )
2 jajka ( użyłam pół jajka do masy -resztę do panierowania)
2 łyżki natki pietruszki
1 łyżka melisy
1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
1 łyżeczka mielonej papryki
sól lub przyprawa typu Jarzynka (
Vegeta itp. jak kto lubi)
szczypta curry
maggi w płynie
1 łyżeczka musztardy
1/3 szklanki bułki tartej do panierki
4 łyżki bułki tartej do masy mięsnej
1/3 szklanki płatków kukurydzianych
1 łyżka majonezu
4 łyżki bulionu ( lub mleka jak nie
mamy bulionu)
olej do smażenia
Ugotowane mięso z kurczaka obrać ze
skórek, chrząstek, kości i rozdrobnić.
Zmielić w malakserze . Do masy dodać
pół jajka, 4 łyżki bułki tartej, majonez, bulion, musztardę, pieprz mielony,
sól lub jarzynkę, natkę pietruszki i melisę. Wyrobić dobrze .
Płatki kukurydziane zmielić na miałko
w malakserze.
Wymieszać z mąką , bułką tartą , mieloną papryką, curry, 1/4
łyżeczki mielonego pieprzu.
Jajka roztrzepać widelcem łącząc
żółtka z białkiem i łyżką wody.
Z masy mięsnej uformować 4 podłużne
,,paluchy" ( lub normalne owalne kotleciki).
Panierować w mieszance sypkiej do
panierowania
- jajku -
ponownie mieszance sypkiej.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć na
rumiano ze wszystkich stron.
2 komentarze:
Dzięki za ten wpis.
Jest Pani wspaniała! Pomysły na tanie gotowanie bardzo się przydają na codzień
Prześlij komentarz