niedziela, 3 lutego 2013

Kotleciki z gotowanego kurczaka w kukurydzianej panierce


Zawsze przy okazji gotowania rosołu zostają mi kawałki kurczaka których nie podałam w potrawce czy inny sposób . Ponieważ gotowane mięso jest bardzo delikatne przyda się mocniejsze przyprawienie i ostrzejsza panierka , które nadadzą kotlecikom smaku.


Czas: 30 minut

Składniki:

gotowane mięso z kurczaka obrane ze skór , chrząstek i kości ( mogą być małe kawałki  -ja  na 4 kotleciki użyłam ćwiartkę kurczaka )
2 jajka (  użyłam pół jajka do masy  -resztę do panierowania)
2 łyżki natki pietruszki
1 łyżka melisy
1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
1 łyżeczka mielonej papryki
sól lub przyprawa typu Jarzynka ( Vegeta itp. jak kto lubi)
szczypta curry
maggi w płynie
1 łyżeczka musztardy
1/3 szklanki bułki tartej do panierki
4 łyżki bułki tartej do masy mięsnej
1/3 szklanki płatków kukurydzianych
1 łyżka majonezu
4 łyżki bulionu ( lub mleka jak nie mamy bulionu)
olej do smażenia

Ugotowane mięso z kurczaka obrać ze skórek, chrząstek, kości i rozdrobnić.


Zmielić w malakserze . Do masy dodać pół jajka, 4 łyżki bułki tartej, majonez, bulion, musztardę, pieprz mielony, sól lub jarzynkę, natkę pietruszki i melisę. Wyrobić dobrze .


Płatki kukurydziane zmielić na miałko w malakserze.



Wymieszać z mąką , bułką tartą , mieloną papryką, curry, 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu.


Jajka roztrzepać widelcem łącząc żółtka z białkiem i łyżką wody.
Z masy mięsnej uformować 4 podłużne ,,paluchy" ( lub normalne owalne kotleciki).
Panierować w mieszance sypkiej do panierowania



- jajku -



ponownie mieszance sypkiej.


Na patelni rozgrzać olej i smażyć na rumiano ze wszystkich stron.



2 komentarze:

Bartosz pisze...

Dzięki za ten wpis.

Anm pisze...

Jest Pani wspaniała! Pomysły na tanie gotowanie bardzo się przydają na codzień