Klasyka z niewielką modyfikacją . Delikatna
pierś z kurczaka podana w sosie potrawkowym do którego zrobienia użyłam soku
pomarańczowego zamiast soku z cytryny . Dodałam też otartą skórkę z cytrusów .
Wykorzystałam też trochę nietypowych przypraw.
Czas :1 godzina
Składniki :
1 pierś z kurczaka
1 ćwiartka z kurczaka
3 marchewki
1 pietruszka
1/8 selera
1/2 pora
1/2 dużej cebuli
1 liść Kafiru
6 ziaren pieprzu czarnego
sól
1 goździk
¼ kostki masła
2 łyżki mąki
2 żółtka
1/2 pomarańczy - sok
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki otartej skórki
pomarańczowej
1/2 łyżeczki otartej skórki
cytrynowej
szczypta cukru brązowego trzcinowego
nieratyfikowanego
maggi w płynie
3,5 szklanki wody
Mięso z kurczaka umyć . Ćwiartkę podzielić
na pół. .Obrać i umyć warzywa .
Kurczaka , warzywa , Kafir, pieprz
ziarnisty , cebulę , pół łyżeczki soli, goździk- zalać wodą tak by zakryła mięso i doprowadzić do wrzenia.
Zmniejszyć gaz i
gotować na małym gazie 1,5 godziny .Przecedzić wywar .Wyjąć mięso
i warzywa z
wywaru *. Wywar doprawić maggi.
Żółtka oddzielić od białek i
zmieszać z sokiem z pomarańczy, cytryny i kilkoma łyżkami wywaru .
Rozpuścić masło- wrzucić na nie otarte skórki pomarańczową i cytrynową - chwilę
podsmażać.
Posypać mąką . Zamieszać . Rozprowadzić zasmażkę chłodnym wywarem ( ok. 1,5 szklanki )** . Dodać żółtka z sokiem pomarańczowym .
Doprawić solą i cukrem .
Mięso obrać od kości ( lub zostawić
całe udka wedle upodobania- w każdym razie ja usuwam skórki ), włożyć w sos i podgrzać .
Podawać z ryżem na sypko i marchewką
z groszkiem.
Posypałam pokrojonymi listkami melisy
bo jej cytrynowy zapach smak doskonale
pasują do tego dania.
*
1 wyjętą z bulionu marchewkę
użyłam do zrobienia marchewki z groszkiem ( + 1/2 małej
puszki konserwowego )
** resztę bulionu można podać do
popicia lub zrobić na nim drugą zupę
*** to jest ilość na 2 porcje ( duże
- pierś i ćwiartka ) , lub 2 mniejsze na jeden obiad i 2 mniejsze na drugi
obiad np. kurczak gotowany obsmażany
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz