sobota, 2 lutego 2013

Kurczak w pomarańczowej potrawce


Klasyka z niewielką modyfikacją . Delikatna pierś z kurczaka podana w sosie potrawkowym do którego zrobienia użyłam soku pomarańczowego zamiast soku z cytryny . Dodałam też otartą skórkę z cytrusów . Wykorzystałam też trochę nietypowych przypraw.


Czas :1 godzina

Składniki :
1 pierś z kurczaka
1 ćwiartka z kurczaka
3 marchewki
1 pietruszka
1/8 selera
1/2 pora
1/2 dużej cebuli
1 liść Kafiru
6 ziaren pieprzu czarnego
sól
1 goździk
¼ kostki masła
2 łyżki mąki
2 żółtka
1/2 pomarańczy - sok
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki otartej skórki pomarańczowej
1/2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
szczypta cukru brązowego trzcinowego nieratyfikowanego
maggi w płynie
3,5 szklanki wody

Mięso z kurczaka umyć . Ćwiartkę podzielić na pół. .Obrać i umyć warzywa .
Kurczaka , warzywa , Kafir, pieprz ziarnisty , cebulę , pół łyżeczki soli, goździk-  zalać wodą tak by zakryła mięso  i doprowadzić do wrzenia.


Zmniejszyć gaz i gotować na małym gazie 1,5 godziny .Przecedzić wywar .Wyjąć mięso
i warzywa z wywaru *. Wywar doprawić maggi. 
Żółtka oddzielić  od białek i  zmieszać z sokiem z pomarańczy, cytryny i kilkoma łyżkami wywaru .



Rozpuścić masło- wrzucić na nie otarte skórki pomarańczową i cytrynową - chwilę podsmażać.


Posypać mąką . Zamieszać . Rozprowadzić  zasmażkę chłodnym wywarem ( ok. 1,5 szklanki  )** . Dodać żółtka z sokiem pomarańczowym . Doprawić solą i cukrem .


Mięso obrać od kości ( lub zostawić całe udka wedle upodobania- w każdym razie ja usuwam  skórki  ), włożyć w sos i podgrzać .
Podawać z ryżem na sypko i marchewką z groszkiem.
Posypałam pokrojonymi listkami melisy bo jej cytrynowy zapach  smak doskonale pasują do tego dania.

*  1 wyjętą z bulionu  marchewkę użyłam do zrobienia marchewki z groszkiem ( + 1/2  małej  puszki konserwowego )

** resztę bulionu można podać do popicia lub  zrobić na nim drugą zupę

*** to jest ilość na 2 porcje ( duże - pierś i ćwiartka ) , lub 2 mniejsze na jeden obiad i 2 mniejsze na drugi obiad np. kurczak gotowany obsmażany

Brak komentarzy: