Delikatna polędwica wieprzowa
ugotowana z warzywami w niewielkiej ilości wody.
Pomysł na zrobienie małych
porcji gdy trzeba ugotować coś dla 2 osób.
Mało tego jak zwykle po
gotowaniu wywaru mam dodatkowo warzywa na sałatkę .
A sos korniszonowy to doskonały
-prosty dodatek do gotowanej
wieprzowiny.
Składniki :
20 dag polędwicy wieprzowej
2 marchewki
1 pietruszka
¼ selera
½ pora
2 szklanki wody
1 liść laurowy
szczypta przyprawy do zup (
Jarzynka , Vegeta- co kto lubi)
1 łyżka masła
korniszony ( po utarciu 3
łyżki)
1/2 łyżeczki cukru ( użyłam
brązowy trzcinowy)
2 płaskie łyżeczki mąki
szczypta mielonego pieprzu
Obrać warzywa. Umyć mięso .
Ułożyć w garnku razem z
pokrojonymi na kawałki warzywami ( by woda wszystko przykryła), liściem
laurowym i szczypta przyprawy do zup. Zalać
wodą , doprowadzić do wrzenia , zmniejszyć gaz i gotować ok. 45 minut by mięso było
miękkie.
Wyjąć mięso i warzywa.
Przecedzić bulion.
Utrzeć na tarce na wąskich
oczkach ( środkowe) korniszony tak by było ich po utarciu 3 pełne łyżki.
Rozgrzać w garnuszku masło.
Wrzucić korniszony i chwile smażyć.
Dodać brązowy cukier i dalej podsmażać by
zrobił sie lekki karmel. Zasypać mąka - wymieszać .Rozprowadzić szklanką
bulionu .Doprawić do smaku pieprzem.
Polędwice pokroić w plasterki .
Włożyć polędwicę w sos i chwilę ogrzewać.
Podawać z ziemniakami z wody .
* sos jest kwaśno-słodkawy , ja
robię go też do jajek na twardo ( używam wywaru warzywnego), ozorków czy innych
rodzajów gotowanej chudej wieprzowiny
** z gotowania wychodzi 2
szklanki wywaru " jedną używam do sosu , drugą podaję do popicia jako
bulion lub kremową zupę miksując go z warzywami z zupy
*** jeśli nie używamy warzyw do
zrobienia zupy krem to zostawiam je na sałatkę
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz