środa, 6 lutego 2013

Roladki schabowe ,, z kolorkiem "


Zawijaski ze schabu to jedno z prostszych dań .Zależy co wsadzimy do środka mamy inne danie .


Czas : 1 godzina

Składniki :

2 duże kotlety schabowe bez kości
2 plastry pikantnego sera żółtego ( użyłam Królewskiego )
2 paseczki z ogórka ( bez pestek )
2 paseczki czerwonej papryki
2 paseczki żółtej papryki
sól
pieprz mielony
słodka papryka mielona
2 duże cebule
1 szklanka wody
3 łyżki oleju ( użyłam z pestek winogron )
1 łyżka masła
1 kostka bulionu wieprzowego Knorra lub innej przyprawy do zup i sosów

Kotlety ,, rozbić " tłuczkiem do mięsa na duże plastry ( uważać by nie przeciąć mięsa ).

Posolić i pop[ieprzyć.

Na każdym ułożyć plaster sera , pasek ogórka, żółtej papryki i czerwonej papryki.

Zawinąć brzegi i zwinąć roladki.

Spiąć wykałaczkami.

Oprószyć z wierzchu słodką papryką mieloną .

Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na mim roladki na rumiano ze wszystkich stron.

Przełożyć roladki do małego garnuszka z grubym dnem, a na patelnię wlać wodę i wrzucić kostkę bulionową .Zagotować i dusić 5 minut.

Przelać do garnuszka z roladkami .Przykryć i dusić do miękkości. na małym gazie.

Płyn powinien lekko odparować a cebula zagęścić sos.

Doprawić do smaku.

Wyjąć roladki.

Usunąć wykałaczki .

Przekroić roladki na skos tak by było widać kolorowe nadzienie.

Podawać z ziemniakami z wody po 2 połówki na porcję.

Brak komentarzy: