Bardzo
lubię mięsa z owocami i często różne owoce dodaję do marynat , nadziewam nimi mięso
lub doprawiam sokiem lub musem sos . Niektórzy boja się, że mięso tak
doprawiane jest słodkie - nic podobnego . Może być bardzo pikantne ( zależy
jakich przypraw użyjemy ). Szynkę piecze się tu
w zasadzie normalnie . Charakteru potrawie nadaje słodycz soku pomarańczowego i lekka
goryczka skórki pomarańczowej.
Czas
: 2 godziny
Składniki
:
1-1,5 kg
mięsa od szynki bez kości (
tzw. kulka )
1/2 łyżeczki
pieprzu
szczypta soli
sok z 1/2 pomarańczy
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
1 pomarańcza
2 goździki
6 ziaren pieprzu
czarnego
5 łyżek oleju z pestek winogron
maggi w płynie do smaku
konfitura z gorzkich pomarańczy do smaku
2 pełne łyżeczki mąki
Przygotować marynatę z 2 łyżek oliwy , szczypty soli , soku z pomarańczy, 1
łyżeczkę cukru, skórki pomarańczowej .
Natrzeć marynatą mięso. Przykryć
szczelnie i zostawić na 12 godzin w lodówce .
W garnku o grubym dnie rozgrzać resztę oleju i obsmażyć na nim
wyjęte z marynaty mięso - tak by było obrumieniło się dokładnie .
Zalać mięso
wodą tak by zakryła mięso ( ok. 3 szklanek. Dorzucić skórkę z ćwiartki
pomarańczy, goździki, pieprz ziarnisty. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i dusić
2-2,5 godziny kilkukrotnie przewracając ( po pół godzinie wyjąć skórkę
pomarańczową).
Gdy mięso będzie miękkie , wyjąć je i ostudzić .Kroić dopiero
przestudzone bo może się pokruszyć
Sos przecedzić i doprawić do smaku konfiturą i maggi . Zagęścić
mąką rozrobioną w zimnej wodzie . Zagotować.
Pomarańczę obrać ze skórki . Wyciąć ,, filety" ( miąższ pomiędzy
białymi błonkami)
Pokrojone w plastry mięso podawać z mieszanką sałat ( z
pomarańczowym dresingiem) z cząstkami pomarańczy.
* Dekorować paseczkami otartej skórki pomarańczowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz