poniedziałek, 18 marca 2013

Kulki z indyka w aromatycznym sosie


Eksperymentuję z kompozycjami przypraw .Dziś próbuję zrobić malutkie kotleciki w pomidorowym sosie z lekko egzotyczną nutą. Chodziło mi przy tym o to by kotletów nie smażyć i nie zagęszczać bułką czy czymś innym .Mało tego chciałam je ugotować w sosie .Bałam się czy się nie rozpadną ale udało się.


Czas: 45 minut

Składniki:

25 dag mielonego mięsa z indyka
1 jajko
sól
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżka posiekanej świeżej mięty
1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
2 łyżki posiekanego świeżego lubczyku
1/2 litra przecieru pomidorowego
2 łyżeczki sosu chilli słodko-kwaśnego
3,5 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżeczka cukru brązowego
1 cebula lub 3 małe szalotki
1/4 czerwonej papryki świeżej ( bez pestek i gniazda nasiennego).

Pokroić drobno  cebulę i paprykę. W rondlu rozgrzać 3 łyżki oleju i smażyć cebule na szklisto , a potem dołożyć do niej równie drobno pokrojoną paprykę. Chwilę smażyć by papryka zmiękła.


Wlać przecier pomidorowy. Wrzucić brązowy cukier i wlać sos chilii. Wymieszać i gotować na bardzo małym gazie.


Do mięsa dodać  : pół łyżki oleju, mieloną paprykę, pieprz mielony,curry,cynamon,1/2 łyżeczki soli, kminek, jajko i usiekane zioła.


Dokładnie wyrobić ( masa jest luźna ale tak ma być).


Masę mięsną nabierać na łyżkę 

za pomocą drugiej zsuwać delikatnie w gotujący się na małym gazie sos.


Przykryć i gotować 10 minut. Odkryć i delikatnie przewrócić kotleciki na drugą stronę. Ponownie przykryć i dusić jeszcze 10 minut.



Doprawić sos do smaku ( zależy jaki kto woli mniej lub bardziej pikantny).
Podawać z ryżem lub kuskusem na sypko.

Brak komentarzy: