Eksperymentuję z kompozycjami
przypraw .Dziś próbuję zrobić malutkie kotleciki w
pomidorowym sosie z lekko egzotyczną nutą. Chodziło mi przy tym o to by
kotletów nie smażyć i nie zagęszczać bułką czy czymś innym .Mało tego chciałam
je ugotować w sosie .Bałam się czy się nie rozpadną ale udało się.
Czas: 45 minut
Składniki:
25 dag mielonego mięsa z indyka
1 jajko
sól
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
1/2 łyżeczki mielonej papryki
słodkiej
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżka posiekanej świeżej mięty
1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
2 łyżki posiekanego świeżego lubczyku
1/2 litra przecieru pomidorowego
2 łyżeczki sosu chilli
słodko-kwaśnego
3,5 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżeczka cukru brązowego
1 cebula lub 3 małe szalotki
1/4 czerwonej papryki świeżej ( bez
pestek i gniazda nasiennego).
Pokroić drobno cebulę i paprykę. W rondlu rozgrzać 3 łyżki
oleju i smażyć cebule na szklisto , a potem dołożyć do niej równie drobno
pokrojoną paprykę. Chwilę smażyć by papryka zmiękła.
Wlać przecier pomidorowy. Wrzucić
brązowy cukier i wlać sos chilii. Wymieszać i gotować na bardzo małym gazie.
Do mięsa dodać : pół łyżki oleju, mieloną paprykę, pieprz
mielony,curry,cynamon,1/2 łyżeczki soli, kminek, jajko i usiekane zioła.
Dokładnie wyrobić ( masa jest luźna ale tak ma być).
Masę mięsną nabierać na łyżkę
za
pomocą drugiej zsuwać delikatnie w gotujący się na małym gazie sos.
Przykryć i
gotować 10 minut. Odkryć i delikatnie przewrócić kotleciki na drugą stronę.
Ponownie przykryć i dusić jeszcze 10 minut.
Doprawić sos do smaku ( zależy jaki
kto woli mniej lub bardziej pikantny).
Podawać z ryżem lub kuskusem na
sypko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz