Wielkanocny
żurek to tradycja. Musi być . I musi być z jajkami i na białej kiełbasie . Co
nie znaczy, że nie może być za każdym razem inny. Gotuję go ostatnio z roku na
rok co raz mniej . W zasadzie tylko na
wielkanocne śniadanie przygotowuję po małej porcji żurku z odrobiną kiełbasy i
kawałkiem jajka- reszta żurku jest przez całe Święta podawana na ciepło do
popijania posiłków. Ostatnio przy wiązaniu białych kiełbasek do parzenia
postanowiłam farsz który musiałam wycisnąć by dobrze kiełbaski związać
wykorzystać do zrobienia nowej wersji żurku.
Czas
: 30 minut
Składniki
:
6
sztuk surowych - białych kiełbasek
1
marchewka
6
jajek na twardo
majeranek
pieprz
mielony
3/4 szklanki słodkiej śmietanki
3
szklanki wody
Kiełbaski
związać nicią do mięs tak by miały ładny serdelkowaty kształt( na 12 sztuk ).
Farsz z końcówek wycisnąć by kiełbaski nie popękały.
Z
wyciśniętego farszu zrobić 12 kulek wielkości żółtka jajka ugotowanego na
twardo*
Zagotować
wodę z marchewką . Do wrzącej włożyć ostrożnie kiełbaski i kulki z farszu --
parzyć na bardzo małym gazie 20 minut.
Wyłowić
kiełbaski , kulki z farszu i marchewkę. Zostawić do ostygnięcia.
Do
wywaru wlać zakwas .
Zagotować. Dolać śmietankę. Doprawić do smaku pieprzem ,
majerankiem.
Ugotować
jajka na twardo. Ostudzić . Obrać.
Przekroić na pół. Wyjąć ostrożnie połówki
żółtek.
W puste miejsca włożyć kulki z farszu. Udekorować listkami zieleniny.
Gorący
żurek wlać na talerze ( 4 ). Na każdym talerzu w żurku ułożyć po 3 połówki
jajka z kulką farszu + 6 połówek żółtka + kilka plasterków ugotowanej
marchewki.
*
Białe kiełbaski zostają do podania na ciepło lub zimno
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz