piątek, 30 marca 2012

Buniowy zakwas na żurek


Wynik eksperymentowania z różnymi zakwasami .Nie lubiłam żurków bo zakwasy były z reguły za kwaśne .Robiłam próby z różnymi mąkami .Ta kompozycja jest jak dla mnie idealna .







Czas : 4 dni

Składniki :

3/4 szklanki płatków owsianych
1/4 szklanki mąki żytniej razowej
2 szklanki letniej wody - przegotowanej
2 małe listki laurowe
3 ziela angielskie
3 średnie ząbki czosnku

1/2 piętki chleba razowego na zakwasie ( lub kawałek grubej skórki od kromki takiego chleba )
Płatki zmielić w młynku do kawy na mąkę .Zmieszać z mąką żytnią . Po woli dolać wodą rozrabiając ją z mąką tak by zrobiła się gęsta - gładka zawiesina . Dodać czosnek, liście laurowe , ziele angielskie . Na wierzchu ułożyć chleb. 


Kamionkę  ( bo najlepiej robić w kamionkowym garnuszku lub szklanym słoiku  )przykryć gazą i obwiązać by nie spadała . 


Ustawić w ciepłym miejscu  ( temperaturze pokojowej ok. 23 * C ) .Po 4 dniach jest już gotowy . Zamieszać . Przecedzić przez gęste sito .





Te pół litra zakwasu starcza na 2 litry żurku ( zależy jak kwaśny żurek kto lubi - ja dodaję do 4 szklanek wywaru  + 1/2 szklanki słodkiej śmietanki ). Dla mnie jest to za dużo więc dzielę go na pół .Jedną część zużywam na bieżąco a drugą zamykam w słoiku i wstawiam do lodówki. Spokojnie może postać 2 tygodnie .


1 komentarz:

Aneta pisze...

Dziękuje za cudownie prosty i pyszny przepis. Zakwas robiłam pierwszy raz, zresztą tak samo jak sam żurek i Wielkanocne śniadanie :) Mama była przedumna...
Nie mam w zwyczaju pozostawiania komentarzy,ale dzięki Pani wiele się nauczyłam.
Pozdrawiam!