Zwyczajne
sznycle z lekką modyfikacją . Panierkę zrobiłam z płatków kukurydzianych
zmieszanych z odrobiną maki. A same sznycle doprawiłam trochę inaczej.
Są
chyba dwie szkoły robienia sznycli z kurczaka. Jedni rozklepują połówkę piersi
( i to nie za bardzo i tak smażą po panierowaniu. Drudzy tak jak u mnie w domu
lubią raczej dość cienkie sznycle i kroją pierś na kilka kawałków robiąc
płaskie i mniejsze sznycle.
Czas:
30 minut
Składniki:
1
duża połówka piersi z kurczaka
1, 5
szklanki płatków kukurydzianych Corn flakes ( bez cukru)
2
jajka
3
łyżki mąki
sól
pieprz
mielony
musztarda
( po 1/4 łyżeczki na sznycel)
olej
z pestek winogron do smażenia
1
łyżka masła
1/2
szklanki wody
1/2
łyżki maggi w płynie
Zmiksować
płatki kukurydziane na proszek i wymieszać z mąką.
Pierś
z kurczaka pokroić na 6-8 małych kawałków i rozklepać tłuczkiem do mięsa przez
folię spożywczą by nie porozrywać włókien.
Posolić
i posypać pieprzem mięso. Posmarować każdy sznycel musztardą.
Jajka
roztrzepać widelcem na talerzu.
Panierować
sznycle w mieszance płatków z mąką - jajku i ponownie płatkach kukurydzianych.
Smażyć
na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni.
Zmieszać wodę
z maggi.
Przełożyć sznycle do garnka. Dodać masło.
Podlać
sznycle wodą z maggi. Przykryć i dusić na małym gazie 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz