niedziela, 3 marca 2013

Sznycle w kukurydzianej panierce


Zwyczajne sznycle z lekką modyfikacją . Panierkę zrobiłam z płatków kukurydzianych zmieszanych z odrobiną maki. A same sznycle doprawiłam trochę inaczej.
Są chyba dwie szkoły robienia sznycli z kurczaka. Jedni rozklepują połówkę piersi ( i to nie za bardzo i tak smażą po panierowaniu. Drudzy tak jak u mnie w domu lubią raczej dość cienkie sznycle i kroją pierś na kilka kawałków robiąc płaskie i mniejsze sznycle.


Czas: 30 minut

Składniki:

1 duża połówka piersi z kurczaka
1, 5 szklanki płatków kukurydzianych Corn flakes ( bez cukru)
2 jajka
3 łyżki mąki
sól
pieprz mielony
musztarda ( po 1/4 łyżeczki na sznycel)
olej z pestek winogron do smażenia
1 łyżka masła
1/2 szklanki wody
1/2 łyżki maggi w płynie

Zmiksować płatki kukurydziane na proszek i wymieszać z mąką.


Pierś z kurczaka pokroić na 6-8 małych kawałków i rozklepać tłuczkiem do mięsa przez folię spożywczą by nie porozrywać włókien.


Posolić i posypać pieprzem mięso. Posmarować każdy sznycel musztardą.


Jajka roztrzepać widelcem na talerzu.
Panierować sznycle w mieszance płatków z mąką - jajku i ponownie płatkach kukurydzianych.


Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni.

Zmieszać wodę z maggi.


Przełożyć  sznycle do garnka. Dodać masło. 
Podlać sznycle wodą z maggi. Przykryć i dusić na małym gazie 10 minut.



Brak komentarzy: