Nawet nie przypuszczałam , że można
zrobić coś tak smacznego w tak prosty sposób. Wystarczy mieć pod ręką puszkę
kukurydzy i trochę śmietanki. Zmiksować- podgrzać i doprawić. I już . Pasuje do
warzyw, jajek , drobiu czy ryb.
Czas: 10 minut
Składniki:
1 puszka kukurydzy konserwowej
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
sól
szczypta gałki muszkatołowej
sok z cytryny do smaku
szczypta otartej skórki cytrynowej
Przygotować składniki .
Zmiksować w
malakserze kukurydzę ( z zalewą w której była) ze śmietanką .Przelać do garnuszka. Podgrzać.
Doprawić do smaku solą, szczyptą utartej gałki muszkatołowej
sokiem z cytryny
i szczyptą otartej skórki cytrynowej.
Sos jest gęsty, kremowy, lekko
słodkawy z nutką gałki.
2 komentarze:
Kremik brzmi smacznie, ale Buniu, jaką Ty masz śliczna łyżeczkę!
Kremik rzeczywiście smakowity, a łyżeczka to ,,łup" targu staroci tyle że w Anglii .Zawsze tam coś wygrzebię. Któregoś dnia nakupowałam pojedyńczych łyżeczek ozdobnych chyba po 20p ( pensów).Antyki to nie są :) - ale mam frajdę.
Prześlij komentarz